Social

Mii de copăcei au fost plantaţi în prima zi a campaniei de împădurire din această toamnă

Mii de copăcei au fost plantaţi în prima zi a campaniei de împădurire din această toamnă

Mii de copăcei au fost plantaţi astăzi, în peste 70 de localităţi din Republica Moldova, în prima zi a campaniei de împădurire din această toamnă. Prin astfel de acţiuni autoritățile își propun ca, până la sfârșitul anului 2032, pădurile să ocupe cel puțin un sfert din teritoriul Republicii Moldova.

Zeci de voluntari, copii şi chiar oficiali din Chişinău s-au alăturat locuitorilor satului Răzeni, raionul Ialoveni, şi au plantat câteva sute de arbuşti în pădurea din apropierea localităţii.  

„ Eu am venit să particip la această acţiune de împădurire. Sunt mai multe motive pentru care noi ar trebui să împădurim aceste locuri. Pădurile ne dau mai mult aer. În al doile arând este şi frumos când vezi aşa o câmpie plină cu copaci.”

„Având în vedere că deja simţim efectele unei încălziri globale, trebuie să depunem efort maxim ca să putem să facem reversibile aceste circumstanţe care ne afectează foarte mult.”

„Am venit astăzi cu toată familia deoamrece este un timp favorbail pentru a planta, pentru a ne salva aerul.”

Republica Moldova are un grad de împădurire de numai 11,6%, potrivit statisticilor naționale. O rată care ne clasează la coada clasamentului țărilor europene, fiind de patru ori mai mică decât media de pe continent.

IULIANA CANTARAGIU, consilier prezidenţial în domeniul mediului: „Ar fi bine ca Republica Moldova să fie împădurită în proorţie de 25-30 la sută. Deci de la 11,6 până la 30 la sută avem o cale foarte lungă de parcurs. Respectiv, acest program de îmădurire vine să răspundă acestor necesităţi.”

Campania de împădurire din această toamnă a fost lansată în cadrul Programului Național de Împădurire ce prevede reîmpăduriri dar şi plantarea unor păduri noi pe o suprafață de 145 de mii hectare, în următorii 10 ani.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Este parte din programul de împădurire. Un program foarte ambiţios în care ne propunem să plantăm cel puţin, 10 mii de hectare pe an. Anul acesta sper să ajungem la 7 mii de hectare pentru că sutnem încă la început de cale şi trebuie să punem la cale mai multe elemente ale programului.”

În acest an, 35 de milioane de puieți vor fi plantaţi pe o suprafaţă de patru mii de hectare.

VALERIU CAISÎN, director, Agenţia "Moldsilva": „Pentru toată acestă campanie, dar asta însemnă şi pregătirea solului şi restul, s-au alocat circa 87 de milioane de lei, pentru acest an 2023.”

Campania de împădurire va dura până la sfârşitul lunii decembrie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter