Extern

Joe Biden a primit asigurări din partea lui Zelenski că avioanele F-16 nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei

post-img
Volodimir Zelenski și Joe Biden

Președintele american Joe Biden a declarat duminică că a primit asigurări personale din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că avioanele F-16 pe care SUA le-au aprobat pentru a fi utilizate în război nu vor fi utilizate pe teritoriul Rusiei, informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Biden  a avut reticențe să aprobe livrarea avioanelor militare de luptă către Ucraina prin intermediul țărilor europene, pentru a nu contribui la o escaladare a conflictului. SUA trebuie să aprobe orice vânzare către terți a avioanelor F-16 care sunt dotate cu tehnologie de spionaj avansată. Însă, sub presiunea aliaților europeni care vor să pună capăt invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, acesta a aprobat transferul.

„Am primit o asigurare categorică din partea lui Zelenski că nu le vor folosi pentru a merge mai departe și pentru a se deplasa pe teritoriul geografic al Rusiei, dar oriunde ar fi trupe rusești în Ucraina, în zonă, ar putea face acest lucru”, a declarat Biden într-o conferință de presă la finalul summitului G7 de la Hiroshima.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că nu se așteaptă ca avioanele F-16 să ia parte la contraofensiva de primăvară pe care Zelenski a planificat-o, din cauza timpului necesar pentru a-i antrena pe militarii ucraineni în vederea pilotării avioanelor militare avansate. Personalul american va face antrenamentul.

Ulterior, Zelenski a declarat la o conferință de presă de duminică seara că este încrezător că Ucraina va primi avioanele – chiar dacă unele detalii nu au fost încă stabilite – dar nu a putut da o cifră.

„Nu vă pot spune câte”, a declarat președintele ucrainean. „Rusia va simți când vom avea o contraofensivă’, a adăugat acesta.

Zelenski a călătorit la summit-ul G7 de la Hiroshoma pentru a se întâlni cu liderii celor mai mari democrații din lume pentru a-și susține argumentele în vederea obținerii de ajutor militar și diplomatic pentru planurile sale de a respinge forțele lui Putin.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter