Actualitate

/TVR Bref/ Platon a obținut eliberarea pe cauțiune. Ce presupune acest lucru?

post-img
Veaceslav Platon face scandal la o secție de votare din Londra în timpul prezidențialelor din 2024
Sursa foto: Agora.md

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc joi, 24 iulie.

Platon urmează să fie eliberat pe cauțiune în Marea Britanie

Procuratura Generală a venit cu precizări oficiale referitoare la eliberarea pe cauțiune a lui Veaceslav Platon, dispusă de o instanță britanică la data de 23 iulie 2025. Potrivit autorităților, măsura nu echivalează cu încheierea procedurii de extrădare, ci reprezintă o modificare temporară a arestului preventiv, aplicată pe parcursul examinării cererilor de extrădare inițiate de Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, pe 13 martie 2025, Veaceslav Platon a fost reținut de autoritățile din Regatul Unit, iar ulterior i-a fost aplicată măsura preventivă a arestului în vederea procedurii de extrădare. Această măsură a fost dispusă ca urmare a unei cereri de extrădare înaintate de Procuratura Generală a Republicii Moldova la 25 septembrie 2024.

/DOC/ Președinția nu va plăti cheltuielile de deplasare pentru Galinei Dodon

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins pe 23 iulie recursul avocatului fostului președinte Igor Dodon în procesul intentat împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, Aparatul Președinției nu va fi implicat în proces, iar instituția nu va acoperi cheltuielile de deplasare ale Galinei Dodon în perioada mandatului soțului său de șef de stat. Astfel, documentul emis în decembrie 2022 de ANI rămâne valabil, iar Dodon trebuie să demonstreze originea legală a celor 1,17 milioane de lei, identificată ca diferență dintre veniturile declarate și cele obținute. În caz contrar, banii urmează să fie confiscați.

Greva avocaților: Figuri-cheie din UARM care lucrează pentru gruparea Șor

Avocații din R. Moldova au intrat în grevă de 10 zile, începând cu 15 iulie, fiind nemulțumiți de modificările la Legea avocaturii cu privire la noile reguli de constituire a organelor de conducere a Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Potrivit Portalului Deschide.md, această decizie favorizează interesele lui Ilan Șor, în special în contextul în care unii avocați din UARM lucrează pentru oligarhul care se ascunde în Rusia. Contactat de TVR Moldova, președintele Uniunii Avocaților al Republicii Moldova, Dorin Popescu, a respins acuzațiile și a calificat aceste afirmații drept acțiuni prin care se încearcă compromiterea manifestației avocaților. Deschide.md se întreabă într-un articol cine beneficiază de pe urma acestor exerciții, având în vedere că cei mai vocali avocați sunt afiliați cu gruparea criminală a condamnatului fugar Ilan Șor.

O judecătoare din Cimișlia ar fi creat „climat de teamă” în rândul polițiștilor

Inspectoratul General al Poliției o reclamă pe judecătoarea Sofia Aramă (Ghidirim) de la Judecătoria Cimișlia, sediul Cimișlia, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru încălcări ale normelor de conduită profesională. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a spus recent, în cadrul unei emisiuni TV, de la Realitatea, că sesizarea aduce la cunoștință că magistrata cu pricina a anulat procesele verbale întocmite de către agenții de poliție care vizează coruperea electorală. „Judecătorul Ghidirim Sofia a emis în mod eșalonat 44 de încheieri interlocutorii prin care a solicitat Inspectoratului General al Poliției inițierea anchetelor de serviciu în privința agenților constatatori. Aceste încheieri au fost emise pe baza unei evaluări sumare și nespecifice a cazurilor”, se menționează în sesizarea înaintată CSM.

Reacția judecătoarei Sofia Ghidirim la declațiile șefului CSM: „Sunt victimă a influenței exterioare”

Judecătoarea Sofia Ghidirim a reacționat public printr-o declarație oferită pentru TVR Moldova în legătură cu sesizarea depusă de Inspectoratul General al Poliției (IGP) la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind presupuse încălcări ale normelor de conduită profesională. Reacția vine și pe fondul declarațiilor făcute de președintele CSM, Sergiu Caraman, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea, difuzată pe 23 iulie 2025. În emisiune, Caraman a comentat sesizarea Inspectoratului General al Poliției privind încheierile emise de judecătoarea Ghidirim în mai multe cauze privind anularea unor procese-verbale contravenționale ce țineau de cazuri de corupere electorală. „În cadrul acelei intervenții publice, președintele CSM a făcut afirmații cu caracter sugestiv, lăsând de înțeles că soluțiile adoptate de subsemnata ar putea fi rezultatul unei influențe politice externe până la examinare cauzei de organele competente”, se menționează în cererea de apărare a judecătoarei.

Republica Moldova a inițiat oficial procedura de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc

Procuratura Generală a transmis, pe canale oficiale, autorităților elene cererea de extrădare pe numele oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. El a fost reținut marți pe Aeroportul din Atena, împreună cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu, în zona tranzit, aflându-se în călătorie spre Emiratele Arabe Unite. Potrivit procurorilor, Vladimir Plahotniuc este cercetat penal pentru comiterea unor infracțiuni grave, printre care crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Cererea transmisă include toate documentele necesare, conform Convenției europene de extrădare din 1957, precum și în conformitate cu normele de procedură penală aplicabile. „Procuratura își exprimă încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, se menționează în comunicatul Procuraturii.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor