Procuratura Generală a venit cu precizări oficiale referitoare la eliberarea pe cauțiune a lui Veaceslav Platon, dispusă de o instanță britanică la data de 23 iulie 2025. Potrivit autorităților, măsura nu echivalează cu încheierea procedurii de extrădare, ci reprezintă o modificare temporară a arestului preventiv, aplicată pe parcursul examinării cererilor de extrădare inițiate de Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, pe 13 martie 2025, Veaceslav Platon a fost reținut de autoritățile din Regatul Unit, iar ulterior i-a fost aplicată măsura preventivă a arestului în vederea procedurii de extrădare.
Această măsură a fost dispusă ca urmare a unei cereri de extrădare înaintate de Procuratura Generală a Republicii Moldova la 25 septembrie 2024, bazată pe un șir de infracțiuni pentru care Veaceslav Platon este învinuit și care fac obiectul urmăririi penale. Platon a contestat decizia de arest și a solicitat, în două rânduri, eliberarea pe cauțiune, cereri care au fost respinse.
Pe 27 mai 2025, Ministerul Justiției din R. Moldova a inițiat o a doua cerere de extrădare în două cauze penale distincte, aflate în prezent la etapa de examinare judecătorească.
În baza legislației britanice, pentru această a doua cerere, a fost emis un mandat de arest, iar Platon și avocații săi au solicitat eliberarea pe cauțiune. Prima solicitare a fost respinsă, însă, după o nouă examinare, la 23 iulie 2025, instanța britanică a admis cererea și a dispus eliberarea sub cauțiune, fixată la 330.000 lire sterline, cu impunerea unor condiții stricte, inclusiv monitorizarea electronică.
Pe 25 iulie, Curtea de Apel din Regatul Unit se va pronunța dacă Veaceslav Platon va putea fi eliberat pe cauțiune sau nu.
În prezent, autoritățile britanice continuă examinarea ambelor cereri de extrădare, care au fost conexate într-o singură procedură.
Decizia finală privind extrădarea lui Veaceslav Platon este așteptată să fie pronunțată în perioada 24 – 28 noiembrie 2025, conform calendarului stabilit anterior.