Justiție

Reacția judecătoarei Sofia Ghidirim la declațiile șefului CSM: Sunt victimă a influenței exterioare

post-img
Judecătoarea Ghidirim, despre sesizarea la CSM: „Sunt victimă a unei influențe exterioare”
Sursa foto: zdg.md

Judecătoarea Sofia Ghidirim a reacționat public printr-o declarație oferită pentru TVR Moldova în legătură cu sesizarea depusă de Inspectoratul General al Poliției (IGP) la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind presupuse încălcări ale normelor de conduită profesională.

Reacția vine și pe fondul declarațiilor făcute de președintele CSM, Sergiu Caraman, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea, difuzată pe 23 iulie 2025. 

În emisiune, Caraman a comentat sesizarea Inspectoratului General al Poliției privind încheierile emise de judecătoarea Ghidirim în mai multe cauze privind anularea unor procese-verbale contravenționale ce țineau de cazuri de corupere electorală.

„În cadrul acelei intervenții publice, președintele CSM a făcut afirmații cu caracter sugestiv, lăsând de înțeles că soluțiile adoptate de subsemnata ar putea fi rezultatul unei influențe politice externe anterior examinării cauzei de organele competente”, se menționează în cererea de apărare a judecătoarei. 

Magistrata consideră că ieșirea publică a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, poate fi interpretată drept o formă de presiune instituțională și solicită Consiliului Superior al Magistraturii: constatarea că afirmațiile președintelui CSM au afectat reputația sa profesională; adoptarea unei declarații publice de reafirmare a independenței judecătorilor în  procesul decizional; reiterarea angajamentului CSM de a proteja judecătorii de orice presiune publică sau instituțională”. „Nu sunt parte a unui scandal, ci victima unei influențe exterioare”, a afirmat Sofia Ghidirim în declarația sa pentru TVR Moldova.

În prezent, sesizarea Inspectoratului General al Poliției se află în procedură de examinare la CSM. 

Contextul acestei reacții îl constituie sesizarea transmisă de Inspectoratul General al Poliției către Consiliul Superior al Magistraturii în care se arată că judecătoarea ar fi emis, într-un mod nejustificat și pe baza unei evaluări sumare și nespecifice, 44 de încheieri interlocutorii prin care a cerut inițierea unor anchete de serviciu împotriva agenților de poliție. 

Aceste încheieri au fost emise în contextul anulării mai multor procese-verbale contravenționale ce vizau fapte de corupere electorală întocmite de polițiști.

Citește și: O judecătoare din Cimișlia ar fi creat „climat de teamă” în rândul polițiștilor

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter