Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegeri. În această listă ar putea apărea schimbări în cazul unor decizii judecătorești referitoare la formațiunile politice asociate lui Ilan Șor.
Participarea la alegeri este condiționată de obligația partidelor politice să prezinte Agenției Servicii Publice (ASP), până la data începerii perioadei electorale, lista numerică şi nominală a membrilor partidului care cad sub prevederile Legii privind declararea averii şi intereselor personale - președinți, vicepreședinți, membri organelor executive centrale ale formațiunilor politice.
ASP a informat Comisia că din cele 66 partide înregistrate în Registrul de stat al persoanelor juridice pe 14 iulie 2025, 25 partide politice au prezentat informația necesară pentru a dispune de dreptul de a participa la alegeri. Solicitările altor 14 partide sub aspectul actualizării informației în cauză sunt în proces de examinare la Agenția Servicii Publice.
În cazul a trei partide politice – „Șansă”, „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” și „Renaştere”, în instanțe se examinează litigii privind limitarea activității sau dizolvarea formațiunii.
Comisia a considerat judicios să includă cele 14 partide în lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegeri cu rezerva revocării dreptului dat în cazul neemiterii de către ASP a actului administrativ individual favorabil și/sau emiterii deciziei judecătorești executorii privind dizolvarea/limitarea activității partidelor politice menționate mai sus.
Citește și: Partidele afiliate lui Ilan Șor ar putea să fie excluse din cursa electorală pentru parlamentare
Reprezentanții Blocului „Victorie” și ai altor partide afiliate fugarului condamnat Ilan Șor ar putea fi excluși din competiția electorală pentru alegerile parlamentare din toamnă. Precizarea a fost făcută, pentru TVR MOLDOVA, de deputatul Igor Chiriac, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități.
IGOR CHIRIAC, deputat, membru în Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Partidele succesoare ale partidului declarat anterior neconstituţional, dacă desfăşoară activitate pentru a continua activitatea partidului declarat constitutional, Ministerul Justiţiei este în drept să se adreseze către Curtea de Apel Centru.
Legea prevede că aceste partide care sunt succesoare, care continuă activitatea partidului declarant neconstituţional urmează, să fie scoase în afara legii”.