Social

Vaccinarea, singura protecție sigură împotriva rujeolei. Ce riscuri implică boala

post-img
Medicul pneumolog Liliana Vișnevschi Rusnac

Numărul cazurilor de rujeolă este în creștere în Republica Moldova. Potrivit specialiștilor, doar în primele șase luni ale anului 2025 au fost confirmate 170 de cazuri, majoritatea în rândul copiilor nevaccinați. În contextul unei epidemii declarate în România, cu peste 30.000 de îmbolnăviri în 2024, autoritățile sanitare din Republica Moldova trag un semnal de alarmă.

Medicul pneumolog Liliana Vișnevschi Rusnac avertizează că boala este extrem de contagioasă și poate duce la complicații grave, mai ales în cazul copiilor mici. Conform datelor prezentate, 85% dintre pacienții diagnosticați nu erau vaccinați, mulți provenind din comunități vulnerabile sau de refugiați.

Rujeola se transmite pe cale aerogenă și poate afecta până la 90% dintre persoanele care intră în contact cu un bolnav. Primele simptome apar în 5–7 zile de la expunere și includ febră, secreții nazale, tuse, conjunctivită și erupții cutanate caracteristice, care debutează de la nivelul feței și se extind pe tot corpul.

Potrivit medicului, aproximativ 30% dintre cazuri dezvoltă complicații, precum pneumonie, encefalită, orbire sau panencefalită sclerozantă subacută – o boală neurologică gravă care poate apărea chiar și la ani distanță de la infectare.

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) rămâne cea mai sigură metodă de prevenție. Acesta este administrat conform schemei naționale de vaccinare la vârsta de 1 an, urmat de un rapel între 6 și 7 ani. În cazul unui contact direct cu o persoană infectată, vaccinarea în termen de 48 de ore poate preveni dezvoltarea formelor severe ale bolii.

Medicul pneumolog Liliana Vișnevschi Rusnac recomandă părinților să respecte calendarul de vaccinare, să evite contactul cu persoane bolnave și să se adreseze medicului la apariția simptomelor sugestive pentru rujeolă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter