Social

R. Moldova, atracție pentru cercetătorii americani

R. Moldova, atracție pentru cercetătorii americani
Sursa video: TVR MOLDOVA

Doi profesori din Statele Unite ale Americii vor face cercetare în Republica Moldova, în domeniul asistenţei sociale şi ştiinţe politice, în cadrul Programului Fulbright. Ei vor fi ghidaţi de cadrele universitare de la USM.

Kim este doctorand şi a ajuns în Republica Moldova în urmă cu câteva săptămâni, prin Programul Fulbright, pentru a face cercetare în domeniul ştiinţelor politice.

KIM OSBERN, cercetător, SUA: „Studiez dacă la oamenii din Republica Moldova, care susţin reunirea cu România, există vreo legătură între limba vorbită şi identitatea naţională. Legătura între limba vorbită este puternică, dar nu e singurul lucru care primează”.

Deşi se află de puţin timp în Republica Moldova, Kim a reuşit să observe şi problemele din societate, mai ales cele din domeniul educaţiei.

KIM OSBERN, cercetător, SUA: „În ultimii ani, foarte mulţi studenţi au plecat să înveţe în afară, ceea ce e greu. Asta înseamnă că universităţile se confruntă cu profesori puţini, resurse limitate, ceea ce înseamnă noi provocări şi pentru viitorii studenţi.”

Tânărul cercetător a descoperit aici o cultură total diferită de cea americană. Unele lucruri i se par cel puţin ciudate.

KIM OSBERN, cercetător, SUA: „Unul din lucrurile cele mai interesante sunt "marshutkas" (n.r. microbuze). Este un mijloc amuzant cu care să te plimbi. Îmi place că poţi să te opreşti oriunde. Dacă microbuzul e plin, şoferii au un mic scăunel şi mai ai un loc pe care poţi sta, în America nu poţi face asta”.

În cadrul Programul Fulbright, face cercetare şi Brienne. Domeniul pe care vrea să-l exploreze în Republica Moldova este cel al asistenţei sociale, cu precădere fenomenul violenţei în bază de gen. Iar la acest capitol, Republica Moldova are mult teren de explorat.

BRIENNE BEAUJOLAIS, cercetător, SUA: „În general, în întreaga lume, una din trei femei este victimă a violenţei.  Moldova are femei şi adolescente, din grupurile vulnerabile care sunt traficate. Dar, am observat, că în ultimii ani, s-au făcut multe eforturi pentru a rezolza problema violeţei asupra femeilor”.

Cadrele universitare de la USM le oferă cercetătorilor americani tot sprijinul de care au nevoie. Se crează și o bună ocazie pentru a face un schimb de experienţă valoros pentru toată lumea.

VALENTINA BODRUG, coordonator program de masterat, USM: „Noi venim cu excperienţe diferite, contex socio-cultural diferit, dar problema este una majoră. Problema violenţei de gen afectează toate ţările. Femei şi bărbaţi, dar mai ales femeile şi fetele”.

Programul Fulbright este cel mai prestigios program de schimburi culturale, științifice și educaționale desfășurat de Statele Unite ale Americii în întreaga lume. A fost demarat în 1946, iar în prezent este coordonat de Biroul Afacerilor Culturale și Educaționale al Departamentului de Stat din S.U.A.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter