Şeful diplomaţiei europene le-a cerut ţărilor membre ale grupului G20 să ajute la încheierea războiului şi la refacerea suveranităţii Ucrainei. Parlamentul Germaniei a ratificat protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, iar Parlamentul European începe negocierile cu statele blocului comunitar privind utilizarea combustibililor verzi în domeniul aviației. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
ÎN CĂUTAREA SOLUŢIILOR DE PACE
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, a declarat că ''nimeni nu poate fi neutru'' în faţa unei agresiuni precum ''înfiorătorul'' război al Rusiei împotriva Ucrainei. Borrell a anunţat pe o reţea socială că la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din Grupul G20, le-a cerut ''tuturor participanţilor să ajute la încheierea războiului, la refacerea suveranităţii Ucrainei şi la garantarea limitării repercusiunilor globale''. Şeful diplomaţiei europene a insistat că ''agresiunea Rusiei constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional'' şi ''aduce cu sine fragmentarea ordinii mondiale şi pune în pericol recuperarea economică globală''.
FINLANDA ŞI SUEDIA, MAI APROAPE DE NATO
Parlamentul Germaniei a ratificat azi protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Marți, Canada a devenit prima țară din NATO care a ratificat protocoalele de aderare la NATO a celor două ţări scandinave membre ale UE. Ele au depus cererea oficială de aderare la 18 mai, simţindu-se ameninţate de Rusia, care a atacat Ucraina. Aderarea Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla lungimea graniței comune dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană.
MĂSURI PRIVIND SCHIMBĂRILE CLIMATICE
Pentru a atinge nivelul neutralității climatice până în 2050, Parlamentul European face apel la utilizarea combustibililor verzi în domeniul aviației. Legislativul de la Strasbourg a adoptat poziția sa cu privire la noile proiecte de norme ale UE pentru a crește utilizarea combustibililor sustenabili de către avioanele și aeroporturile din UE, pentru a reduce emisiile provenite din aviație și pentru a se asigura că Europa poate deveni neutră din punct de vedere climatic. După adoptarea documentului, Parlamentul European poate începe negocierile cu statele membre ale blocului comunitar.