Actualitate

Andrei Curăraru, WatchDog: R. Moldova trebuie să facă mai mult pentru a nu părea codașă în procesul de integrare europeană și pentru a nu a da argumente vocilor care sunt împotriva extinderii UE

post-img
captură foto

R. Moldova nu trebuie să dea argumente vocilor din Parlamentul European care sunt împotriva extinderii UE că nu-și îndeplinește temele pentru acasă în procesul de aderare la UE. De această părere este expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

„O coaliție destul de strânsă în jurul Comisiei Von der Leyen ne permite să spunem că vom avea acea deschidere la Bruxelles în perioada următoare, dar acele voturi eurosceptice față de extinderea UE vor fi mai active în următoarea ediție a acestui Parlament European, noi trebuie să facem mai mult pentru a nu părea codași în procesul de integrare europeană, pentru a nu a da argumente acestor voci care sunt împotriva extinderii UE și în special în legătură cu țara noastră. Iar când vorbim despre rezultatele din R. Moldova, cred că potențialul de vot este departe de a fi utilizat la maxim. Am avut un vot fără precedent, dar acest trend, după mine, trebuie crescut și trebuie să avem veritabile voci, ambasadori care ne reprezintă în cadrul Parlamentului European și militează pentru extinderea UE în R. Moldova, iar rezultatul acestor alegeri este un semnal bun pentru ceea ce se numește referendum în R. Moldova pentru că arată interesul ridicat al cetățenilor noștri față de procesele ce au loc în interiorul UE, or de facto, avem mai bine de un milion de cetățeni europeni pe teritoriul nostru sau cu cetățenia noastră în diasporă”, a spus Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA.

Expertul s-a referit și la rezultatele alegerilor europarlamentare.

„Deși asistăm o creștere semnificativă a dreptei înțelegem că pierdanți sunt câteva partide care ar fi pe centrul eșicherului politic european, în special Verzii și partidul Renew asociat cumva direct cu președintele Macron care ca urmare a acestui scor electoral destul de slab a și chemat o alegeri parlamentare anticipate. Înțelegem, că până la urmă deși nu va fi o coaliție ușoară, fosta președintă Von der Leyen va încerca să recreeze coaliția și să genere o Comisie care să susțină valorile centriste, marii câștigători sunt până la urmă aceste partide care deși nu au luat niște scoruri foarte bune peste tot, partidele de extremă dreaptă, au transmis un mesaj or cum se spune este un referendum pentru despre cum se duc lucrurile la nivel european atunci când votezi pentru Parlamentul European și, în special, în problemme pentru politica ecologică, față de migrație. S-a dat o bilă neagră Comisiei Von der Leyen, ea urmează să ajusteze aceste viziuni și să vină cu un program mai adecvat cerințelor europenilor care au votat, de fapt, mai mult sau mai puțin în aceleași tendințe. Trendul este că partidele de extremă sunt în creștere, iar partidele centriste nu, acest fapt poate afecta mai mult în următorul ciclu electoral. Acum vorbim mai mult despre o regrupare a centriștilor în jurul unor mesaje de unificare, valori europene, iar ceea ce observăm noi e că acele partide de multe ori cu legături cu Kremlinul care erau eurosceptici la nivel până a pleca din UE și-au schimbat viziunile și au început să participe activ în procesele electorale din cadrul UE, încercând cumva poate să o saboteze din interior. Această tendință după mine este îngrijorătoare și vom vedea ce vor face acești tribuni care pot fi asociați și lui Putin, cum vor utiliza platforma pe care le-o dă Parlamentul European, inclusiv în ceea ce privește extinderea UE, fapt care ne privește și pe noi ca și țară candidat”, a mai opinat Andrei Curăraru.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter