Extern

Ucraina a distrus cele mai bine pregătite unități militare ale Rusiei care luptă în oraşul Bahmut din regiunea Doneţk

Ucraina a distrus cele mai bine pregătite unități militare ale Rusiei care luptă în oraşul Bahmut din regiunea Doneţk

Ucraina a distrus cele mai bine pregătite unități militare ale Rusiei care luptă în oraşul Bahmut din regiunea Doneţk. Anunţul a fost făcut de comandantul forțelor terestre ucrainene, în timpul unei vizite în această localitate pe care armata rusă încearcă s-o ocupe de 10 luni.

Generalul Oleksandr Syrskyi a spus că pe fondul unor bătălii aprige, unitățile ucrainene au împins forțele ruse de pe unele poziții din Bakhmut, oraş ocupat în mare parte de trupele de mercenari din grupul privat Wagner.

OLEKSANDR SYRSKYI comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei: „Continuăm, în ciuda tuturor prognozelor și sfaturilor, să apărăm Bakhmutul, distrugând trupele Wagner și cele mai bine pregătite unități de luptă ale armatei ruse. Oferim rezervelor noastre oportunitatea de a se pregăti și ne pregătim noi înșine pentru acțiuni ulterioare.”

În ultimele două luni, trupele de mercenari ruşi Wagner au ocupat cea mai mare parte a oraşului Bahmut, însă mai bine de o săptămână nu mai avansează. Propritearul grupului Wagner, Evghenii Prigojin continuă să acuze ministerul rus al Apărării că nu-i oferă suficiente muniţii de artilerie pentru a înainta spre vestul localităţii unde se află forţele ucrainene. Prigojin a avertizat că dacă mercenarii săi nu vor primi în scurt timp cantitatea de obuze solicitată, întregul grup Wagner se va retrage organizat din Bahmut, ceea ce în opinia lui, ar oferi condiţii prielnice armatei ucrainene să străpungă apărarea ruşilor din Donbas.

EVGHENII PRIGOJIN, proprietarul grupului de mercenari Wagner: „Noi, cei din grupul Wagner, suntem patrioți. Și vom înainta în Bakhmut până când vor rămâne cu ultimul cartuş. Dar ne-au rămas cartuşe nu pentru săptămâni, ci pentru câteva zile. Și, prin urmare, dacă deficitul de muniție nu va fi acoperit, atunci vom fi nevoiți, în mod organizat, ca să nu fugim mai târziu ca nişte șobolani fricoşi, fie să ne retragem, fie să rămânem şi să murim.”

Dezvăluirile privind criza de muniţii ale forţelor ruse din Bahmut sunt făcute pe fondul pregătirilor armatei ucrainene pentru o ofensivă majoră menită să ducă la eliberarea teritoriilor ocupate cu ajutorul armamentului oferit de aliaţii NATO. Potrivit serviciilor americane de informaţii, în ultimele cinci luni, armata rusă a pierdut pe front aproximativ 100 de mii de soldaţi. 20 de mii dintre ei ar fi murit şi 80 de mii ar fi fost răniţi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter