La Gura Camencii, promotoarele culturii tradiționale din țară și de peste Prut și-au prezentat iele care le-au cusut, relatează tvn.md.
LIUBA RUSU, locuitoarea satului Bobulești, comuna Gura Camencii, raionul Florești: „Am participat la un proiect, împreună cu doamnele din colectiv, cu sătencele, la un proiect unde am brodat ie. Am combinat aici diferite culori. Am combinat și noi culorile roșu, verde, negru care simbolizează să zicem foile de trifoi, uitați-vă chiar de pe piept, norocul, brăduțul veșnic verde.”
ELENA CRISTINA MIRON, locuitoarea comunei Bârnova, județul Iași, România: „Această ie am cusut-o în cadrul acestui proiect. Mi-am ales un model mai ușor, pentru că am cusut doar noaptea. M-am inspirat dintr-o ie de Bucovina și sub altița am făcut-o așa, cum mi-am ales eu un model.”
Activitatea a fost dedicată finalizării proiectului „Două maluri, izvor comun al iei tradiționale” implementat de două asociații din România și Republica Moldova.
ALA ȚÎMBALĂ, coordonatoarea proiectului cultural „Două maluri, izvor(d) comun al ii tradiționale”: „Ideea proiectului nostru este deci transmiterea artei coaserii ii tradiționale, cu altiță către un grup comun de doamne de pe ambele maluri ale Prutului. Am avut mai multe instruiri, unde doamnele au fost învățate să-și coase propria ie. De la început părea să fie cam greu pentru unele doamne care nu știau acest meșteșug, dar până la urmă a ieșit foarte bine.”
MARCEL LUTIC, președintele Asociației Meșterul Popular din Moldova, România: „Un proiect inedit care ne-a surprins și prin repeziciunea lui și e o oportunitate pentru noi zic, fiindcă noi Asociația Meșterilor Populari din Moldova cu sediul la Iași avem o de lungă colaborare cu Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova, această colaborare recentă se înscrie în această suită mai veche de colaborări a noastre.”
MIHAI PARASCHIV VASILICĂ, preot paroh la Parohia Parpanița din orașul Negrești, județul Vaslui: „Am spus da acestui proiect care unește normalitatea de fapt, cele două maluri ale Prutului, o singură ie, o ie națională, care de fapt arată că suntem un neam.”
VADIM ȚUGUI, primarul comunei Gura Camencii, raionul Florești: „Este un festival aș spune internațional, este finanțat de către Ministerul Culturii. Este încheierea acestui proiect „Două maluri, izvor comun”. Am văzut cum au reacționat cetățenii, care au fost implicați în proiectul dat. Sperăm în continuare să nu ne oprim la acest proiect numai.”
În cadrul proiectului au fost cusute 26 de ii, iar alte 14 sunt în proces.