În ultima perioadă, cu siguranță ați văzut pe rețele sociale trendul cu jucăriile „Labubu”, niște monștri de pluș, foarte populari. Originare din China, aceste jucării au devenit accesorii de diferite tipuri și culori, adorate atât de copii, cât și de adulți. Totuși, aspectul lor fizic este unul destul de dubios, iar pe alocuri poate fi chiar înfricoșător.
„De fapt, este o jucărie obișnuită, dar atrage atenția prin emoțiile pe care le redă. E o combinație dintre ceva nostim, un zâmbet, dar e un zâmbet sarcastic ușor agresiv, un comportament pasiv-agresiv, care cumva foarte mulți dintre noi avem o anumită agresivitate, o anumită furie, poate reprimată, nu putem să o manifestăm cumva direct și adeseori cumva și în comunicarea noastră socială suntem ironici și sarcastici. Atunci când găsim o asemenea jucărie, cumva ușor ne amuză, ne proiectăm, ne regăsim, cumva ventilează așa o emoție poate de furie", spune psihologul Ștefan Popov.
„Noi ne simțim cumva atrași de această combinație de emoție, unde agresivitatea este cumva redată într-o formă ironică, sarcastică, vesel, puțin răutăcioasă. Momente în care ne regăsim foarte", adaugă specialistul.
Psihologul susține că există multe opinii ale adulților, pedagogilor, inclusiv psihologilor, precum că ar exista anumite riscuri de traumatizare sau de un impact negativ în general, însă el consideră că se exagerează în acest sens.
„E foarte important ca adulții doar să fie atenți la reacțiile copilului atunci când interacționează cu această jucărie. Dacă are o reacție emoțională, pozitivă, nu afectează sub nicio formă, nu poate să aibă coșmarul. Dacă reacționează negativ, atunci, bineînțeles, retragem această jucărie, pentru că nu-i vorba doar în jucărie în sine, cum este aceasta, dar oricare altă jucărie. Poate să fie și o jucărie obișnuită, un elefant, o pisicuță la care copilul poate să aibă o reacție emoțională negativă. Psihologii, desigur, consideră că copiii sunt foarte fragili și se pot traumatiza, de exemplu, de interacțiune cu aceste jucării, dar copiii se traumatizează de lucruri mult mai grave, să se simtă abandonați de familie, trădați, violență, abuzuri, dar nu jucării", menționează psihologul.
Aceste jucării sunt originare din China, sunt creația unui designer. Au apărut inițial într-o rețea de magazine locale din China și s-au răspândit pe tot globul pământesc. La noi în Republica Moldova au ajuns de curând și prețurile sunt destul de exagerate în funcție de bugetul pe care îl aveți. O jucărie poate să ajungă să coste și în jur de 1000 de lei.