Actualitate

Iulian Fota explică dacă este sau nu Rusia puternică în războaie hibride

Iulian Fota, explică dacă este sau nu Rusia puternică în războiae hibride

Fostul secretar de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE de la București, Iulian Fota, a vorbit în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA, despre războiul hibrid pe care Rusia îl aplică în raport cu R. Moldova.

„Întotdeauna omul civilizat, omul care își impune niște limite de comportament, va avea o viață mai grea, bineînțeles, cu ghilimele aici, decât cel necivilizat, necioplit, necopt, care își permite să scuipe, să înjure și să se manifeste chiar uneori brutală în detrimentul celuilalt. Deci nu e niciodată simplu când ai de a face cu un oponent care nu are limite morale, care nu are o etică, dacă vreți, în ceea ce face și care își permite.

În Republica Moldova încă avem situația bună. În Republica Moldova se merge mult pe minciună, pe manipulare, pe dezinformare. Să nu uităm că în Ucraina se merge pe crimă, pe uciderea de civili nevinovați. Chiar ieri am avut în niște ore și am predat în momentul Bucea toate acele atrocități, tragedii care au avut loc în Ucraina împotriva populației civile, o populație necombatantă, nevinovată, tocmai pentru că rușii folosesc teroarea ca instrument politic și strategic în relația ei cu Kiev și cu Ucraina. Deci să nu ne mirăm de lucrurile astea și eu cred că nu sunt ei prea puternici, prea tari.

Eu cred că noi în continuare încă, poate o formă de comoditate, poate o formă știi în competență, încă sperăm că dracul nu e atât de negru, încă sperăm că rușii vor fi civilizați, raționali, deși avem aproape fiecare săptămână evidențe contrare. Deci eu cred că trebuie să acceptăm realitatea așa cum e, pe de o parte o parte din societatea din Republica Moldova, din tot felul de motive și trebuie să le înțelegem motivele, să discutăm cu ei crede că Uniunea Europeană nu e cea mai bună soluție pentru Republica Moldova. Noi credem că este. Soluția de ieșire din acest timp impas e reprezentată de dialog, de o mai bună înțelegere a fiecăruia din partea celuilalt și un plus de educație pentru că eu cred că cei care sunt încă nehotărâți sau confuzi, lucrul ăsta se datorează și modul lor precar superficial în care înțeleg Uniunea Europeană”, a spus Iulian Fota.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter