Actualitate

Maraton cu destinația Uniunea Europeană, la Chișinău

Maraton cu destinația Uniunea Europeană, la Chișinău

Mii de oameni au alergat astăzi pe străzile din centrul Chişinăului, pentru a promova un mod sănătos de viaţă şi pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova. La linia de start s-au adunat sportivi de performanţă şi amatori, diplomaţi, persoane cu nevoi speciale şi copii. Euro Marathon 2024 a fost organizat de Ministerul Educaţiei.

ZFR

Participanţii s-au aliniat la linia de start la primele ore ale dimineţii şi au alergat pe o distanţă de 10 kilometri. Copiii au avut curse separate, cu distanțe mai mici. Pe tot parcursul, alergătorii au fost susţinuţi cu muzică de orchestră.

„Sunt o sportivă din Ungheni, practic atletismul şi la orice competiţie sunt prezentă. E o plăcere să vin, să fac noi cunoştinţe şi să am o experienţă nouă. – Susţineţi şi mesajul evenimentului? – Categoric da şi credem că acesta este cursul pe care ar trebui să meargă Republica Moldova. Împreună cu feciorul, am venit să-l încurajăm. Să insuflăm copiilor noştri, inclusiv fiicei, un mod sănătos de viaţă. Dat fiind şi contextul în care este organizat – să facem ceva frumos împreună. Doar împreună putem să reuşim. Sunt pregătit mereu! Moral, fizic, doar înainte!”.


Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educaţiei la Chişinău. Printre alergători au fost mai mulţi oficiali şi diplomaţi.


ZFR

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „E un eveniment cu un mesaj cât se poate de clar: alergăm cu toţii în direcţia Uniunii Europene astăzi. Maratonul e o alegorie cât se poate de clară: punctul de start este, punctul de final este, unde avem de mers este evident, dar până la urmă de noi o să depindă cât de repede o să ajungem acolo”.


JĀNIS MAŽEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Voi faceţi un pas mic, eu fac un pas mic, împreună facem mulţi paşi mici şi sunt sigur că astfel vom atinge obiectivul nostru comun!”


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Noi vrem să construim o societate sănătoasă, viguroasă, puternică şi, în felul ăsta, să ne putem construi viitorul european aici, la noi acasă”.


În Piaţa Marii Adunări Naționale a fost organizat un adevărat orăşel sportiv. La standuri, reprezentanţii mai multor organizaţii şi instituţii ale statului le-au vorbit celor prezenţi despre cultura şi valorile Uniunii Europene. Participanţii s-au bucurat de muzică, dansuri, concursuri și animație.

VALERIA DUMITRIU, reprezentant, UNICEF: „Am pregătit mai multe activităţi pentru tineri şi pentru copii, cum ar fi să facă din puzzle harta Europei şi harta Republicii Moldova. Avem diferite quizz-uri despre valorile europenele, despre proiectele UNICEF, finanţate de Uniunea Europeană”.


Euro Marathon 2024 s-a desfășurat cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova şi mai multor parteneri, precum Europa Café, USAID şi UNICEF. La final, toţi alergătorii au primit medalii de onoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter