46 de școli renovate, condiții mai bune de studii pentru peste 46 de mii de elevi și profesori, economii de circa 50% a consumului de energie vor fi obținute datorită investițiilor de 54,5 milioane de dolari în eficiența energetică a clădirilor publice și modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică. Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea Proiectului „Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova (STEEM)”. Documentul a fost votat de 58 de deputați.
În cadrul acestui proiect, 46 de școli din întreaga țară vor beneficia de lucrări de renovare care includ izolarea termică a pereților și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru a spori eficiența energetică și a reduce emisiile de carbon. Proiectul include și îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv în 11 școli, prin instalarea a aproximativ 350 de puncte termice individuale și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie termică din sistemul centralizat. În plus, se vor implementa măsuri de răspuns în situații de urgență.
Proiectul va îmbunătăți condițiile de studiu pentru aproximativ 46.000 de elevi, profesori și personal auxiliar și va aduce economii semnificative de energie. Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de aproximativ 50% a consumului de energie în clădirile vizate.
”În prezent, consumul de energie pentru întreținerea unui metru pătrat de clădiri publice este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar această risipă constituie principalul motiv al costurilor ridicate la facturile de energie. Intenționăm să investim în eficiența energetică a clădirilor din sectorul educațional, astfel încât economiile obținute să fie redirecționate către îmbunătățirea calității educației”, a menționat Victor Parlicov în cadrul discursului său din Parlament.
Totodată, Acordul va pilota un nou mecanism de finanțare a investițiilor în eficiența energetică prin atragerea creditelor pe termen lung, care vor fi rambursate din contul economiilor de energie.
Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”. Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).