Basarabenii cresc din ce în ce mai puţine animale pe lângă căsă. Hrana scumpă şi munca depusă îi determină pe mulţi să renunţe la ele şi, mai nou, să cumpere carne, lapte sau ouă din magazine sau din pieţe. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele nouă luni ale anului, numărul animalelor crescute în gospodăriile ţărăneşti a scăzut cu aproape 10 la sută faţă de aceiaşi perioadă a lui 2021.
Numărul porcilor crescuţi în gospodăriile ţărăneşti din Republica Moldova s-a redus cu aproape cinci la sută, al vacilor cu şase procente, al ovinelor cu peste trei la sută.
ANIMALE CRESCUTE ÎN GOSPODĂRII
porcine (săgeată în jos) 4,8%
bovine (săgeată în jos) 5,8%
ovine (săgeată în jos) 3,1 %
În prezent, o bună parte a locuitorilor de la sate cresc în curte câteva păsări sau un porc, pe care le sacrifică de sărbători.
„Nu prea putem ţine pentru că pensia e puţină şi în general e greu de tot acum la noi în Moldova. Mai tare ne temem de război să nu vină peste noi şi oleacă cum a zis şi femeia ceea de sărăie. Ne întreţinem cu pensia, cu două mii şi o sută de lei, asta e întreţinerea noastră şi poate ne-ar mai da acum nişte compensaţii dar în rest nu am nimic. Am două păsări şi doi câni care mă păzesc.Toţi spun că copii trebuie să te ajute. Dar dacă copii tot au copii, cine să te ajute. În orice caz eu nu mai ţin deja, dar aşa ţine lumea. –Dumnevoastră le paşteţi doar? – Da. Mă duc cu ziua, îmi dă 150 de lei pe zi şi dăm bătaie”.
Lidia Pisarenco, din satul Cimişeni, raionul Criuleni, are 70 de ani. Spune că, pe vremuri, curtea-i era plină de animale. Acum nu-i ajung nici puteri, nici bani ca să aibă grijă de acestea.
LIDIA PISARENCO, locuitoare, Cimişeni: „Am patru găini şi doi cocoşi şi atât. – Dar înainte cum era? – Înainte ţineam porci câte doi, trei pe an, păsări multe ţineam şi tăiam. Înainte era înainte”.
Şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că, în ultimii ani, gospodăriile de la sate devin tot mai sărace în animale. Motivele sunt îmbătrânirea populaţiei şi costurile mari de întreţinere a acestora.
VALENTIN ROŞCA, şef direcţie, MAIA: „Animalele în gospodăriile casnice sunt întreţinute la iniţiativa gospodarilor şi pe contul propriu pentru consum propriu al gospodăriilor casnice. Motivele sunt diverse. Activitatea de creştere a animalelor devine din ce în ce mai neatractivă, îmbătrânirea populaţiei”.
Între timp, şi producţia animalieră în întreprinderile agricole a scăzut, cu peste 2 la sută faţă de anul trecut.