ACTUALITATE

Veteranii susţin că vor bloca tot traseul de pe segmentul transnistrean dacă autorităţile separatiste nu vor anula posturile de control instalate ilegal

Veteranii Războiului de pe Nistru ameninţă că vor bloca tot traseul de pe segmentul transnistrean dacă autorităţile separatiste nu vor anula posturile de control instalate ilegal. Aceştia susţin că vinovaţi de situaţia creată sunt preşedintele raionului Dubăsari Grigore Filipov şi preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon. Ei ar fi permis această ilegalitate şi nu au făcut nimic pentru a rezolva problema.

ANATOL MACOVEI, veteran de război: "Dacă timp de 48 de ore, începând cu ziua de atsăzi, aceste posturi nu vor fi măturate de acolo şi cetăţenii nu vor avea liberul acces într-o parte sau alta. Noi ne rezervăm 48 de ore pentru a bloca toate traseele".

Veteranii de război spun că vor bloca şoseaua începând din localitatea Sănătăucă, raionul Floreşti, până la localitatea Hagimus din raionul Căuşeni. În urma acestor acţiuni, ei spun că cetăţenii de rând nu vor avea de suferit.

ANATOL MACOVEI, veteran de război: "Aceşti oameni, mai repet încă odată nu vor avea de suferit. Vor avea de suferit doar schemele criminale şi toţi cei care sunt implicaţi în ele. O să demonstrăm lumii întregi că pe aceste trasee se mişcă doar tiruri cu metal, cu ciment, cu mărfuri de contrabandă".

Veteranii dau vina pe Grigore Filipov, preşedintele raionului Dubăsari şi pe Igor Dodon. Ei spun că picheta consiliul raional Dubăsari şi vor cere demisia şefului de raion. Mai mult de atât, vor depune şi o plângere la Procuratură pe numele acestuia, pentru trădare de patrie.

VICTOR CIOBANU, veteran al Războiului de pe Nistru: "După cum ştiţi, preşedintele raionul Dubăsari, cetăţeanul Filipov, care este cetăţean al regimului separatist de la Tiraspol, cu trai permanent în raionul Dubăsari. Afiliat prin rudenie cu nepreşedintele Dodon, a trădat şi a cedat criminal câteva localităţi din raionul Dubăsari, unde separatiştii şi-au instalat nelegitim posturi de control, prejudicind interesele constituţionale ale cetăţenilor dina ceste localităţi şi interesele în întregime ale Republicii Moldova".

Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a refuzat să comenteze acuzaţiile veteranilor de război.

GRIGORE FILIPOV, preşedintele raionului Dubăsari: "Nu ştiu nimic, nici nu am văzut, eu sunt la o şedinţă, mai pe urmă oi vedea".

Preşedintele Igor Dodon a avut ieri o convorbire telefonică cu liderul de la Tiraspol şi susţine că unele posturil instalate ilegal au fost deja suspendate. Vladimir Krasnoselski spune însă că acestea nu vor fi demontate în întregime atâta timp cât situaţia epidemiologică nu se va îmbunătăţi. Tot astăzi, Mişcarea Politică "UNIREA" a protestat la Varniţa, Anenii Noi, în faţa unuia dintre posturile instalate ilegal de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol.

VALERIU MUNTEANU, Mişcarea Politică "UNIREA": "Au considerat că aceasta este metoda cea mai proximă şi cea mai ieftină în ghilimele de a se apăra de coronavirus, dar este doar un pretext pentru a instala noi posturi de control".

Protestatarii au cerut deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova să creeze o comisie de anchetă pe acest subiect. La începutul pandemiei de coronavirus, în luna martie, forţele separatiste de la Tiraspol au instalat peste 30 de posturi ilegale de control, prin care au îngrădit accesul în localităţi aflate sub jurisdicţia autorităţilor Republicii Moldova. Acestea au fost instalate şi fără acordul Comisiei Unificate de Control. Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a spus că aceste acţiuni sunt o provocare din partea autorităţilor de la Tiraspol.