ACTUALITATE

Secţii de votare la Bender şi Corjova. Şeful CEC: Există un proiect de modificare şi a acestei hotărâri

post-img

După ce SIS a atenţionat asupra unor riscuri la adresa securităţii naţionale în privinţa unor secţii de votare din stânga Nistrului, Comisia Electorală Centrală ar putea să îşi revizuie hotărârea privind constituirea acestora în unele localităţii din regiunea transnistreană. Declaraţii în acest sens au fost făcute de preşedintele CEC, Dorin Cimil, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, acesta subliniind că un proiect de modificare a listei secţiilor de votare urmează a fi examinat de membrii CEC.

Dorin Cimil spune că, deşi s-au dat asigurări că autorităţile pot să asigure buna organizare a alegerilor în  cele trei secţii de votare, una în Corjova şi două în Bender, acesta nu a fost convins de aceste argumente.
 
„Ni s-au dat asigurări că poate fi asigurată ordinea publică în aceste două localităţi. Suplimentar, această chestiune va fi discutată la şedinţa Comisiei Unificate de Control, care va veni cu o nouă expertiză a capacităţii statului de a asigura, în cele două localităţi, desfăşurarea alegerilor. Eu nu am fost convins de aceste argumente şi nu am susţinut proiectul dat, însă el a fost validat de către un număr necesar de membri CEC.
 
Sunt convins că dacă nu vor veni asigurări clare din partea organelor de forţă că va fi posibil de organizat în acele localităţi secţii de votare, se va renunţa la aceste două localităţi. Vorbesc şi despre avizul SIS care ne-a alertat şi a indicat că în acele zone este cu neputinţă de a sigura ordinea publică. Urmează să cântărim argumentele organelor de forţă şi să revenim cu o revedere în privinţa celor două localităţi. Deja există un proiect de modificare şi a acestei hotărâri. Ne vom întruni să revedem, probabil, această hotărâre”, spune Dorin Cimil.

De asemenea, expertul IPRE, Mihai Mogâldea, prezent în studioul Punctului pe AZi, a declarat că, pentru suplimentarea secţiilor de vot pentru regiunea transnistreană a fost utilizat argumentul alegătorilor care au format cozi la ultimele alegeri, însă acelaşi argument nu a fost utilizat şi la deschiderea secţiilor de votare de peste hotare:
 
„Pentru această decizie, s-a mers pe raţionamentul că s-ar fi format cozi, eventual ar fi fost un număr mai mare de alegători. Dar, în contextul deciziei de deschidere a 139 de secţii de votare pentru diaspora, nu s-a utilizat acelaşi raţionament. Este cumva o situaţie bizară, mai ales că vorbim totuşi de două localităţi în care controlul autorităţilor constituţionale este limitat”.
 
De asemenea, Mihai Mogâldea declară că autorităţile separatiste de la Tiraspol vor utiliza şi aceste alegeri drept o ocazie de a-şi demonstra atitudinea de nesupunere şi lipsa de dialog cu autorităţile de la Chişinău. Acesta aminteşte că şedinţele CUC din ultimul an şi jumătate au fost sabotate de cei de la Tiraspol, iar în acest sens, expertul are dubii în privinţa unui eventual aviz pozitiv din partea CUC.

Amintim că, în premieră pentru Republica Moldova, CEC a decis ca la alegerile parlamentare anticipate să fie deschide două secţii de votare la Bender. De asemenea, o secţie de votare va fi deschisă la Corjova. Ambele localităţi sunt cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova şi cu imposibilitate de intervenţie în cazul apariţiei unor potenţiale incidente, spune SIS, care s-a arătat astăzi îngrijorat că, nu va putea fi asigurată activitatea imparţială şi neinfluenţată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secţiilor de vot, prezenţa şi securitatea observatorilor naţionali şi internaţionali ş.a.
 
SIS a amintit că la alegerile parlamentare din 2019, de către structurile paramilitare transnistrene a fost sechestrată tehnica de calcul şi alte bunuri destinate pentru secţia de votare din s. Hagimus, r. Căuşeni. Cu referire la comuna Corjova din raionul Dubăsari, SIS menţionează că administraţia de la Tiraspol o cataloghează drept cartier al or. Dubăsari, context în care se opune vehement, inclusiv cu aplicarea forţei, oricăror activităţi electorale desfăşurate de autorităţile constituţionale. La fiecare scrutin de până la anul 2011, a.n. miliţie şi grupe de „apărători transnistreni” blocau accesul spre secţia de votare, fiind înregistrare cazuri când a fost vandalizată în ziua votării. Ulterior, pentru evitarea destabilizărilor, autorităţile au decis mutarea secţiei din Corjova în satul Cocieri.