ACTUALITATE

Deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritorile Autonome Găgăuze legalizează simbolurile care reprezintă războiul

Deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritorile Autonome Găgăuze au adoptat în regim de urgenţă o lege prin care se permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea urmează să fie promulgată de başcanul Irina Vlah.

Proiectul de lege prevede că pe teritoriul Unităţii Teritorile Autonome Găgăuze este, cităm, "permisă confecţionarea, depozitarea şi purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglica Sfântul Gheorghe şi steagurile roşii ale Victoriei". Autorul proiectului este deputatul Serghei Cimpoieş care a precizat că examinarea proiectului de lege a fost făcută în mare grabă, pentru a intra în vigoare până pe 9 mai. Deputatul a mai criticat decizia autorităţilor de la Chişinău de a interzice folosirea panglicii, afirmând că acest subiect este politizat. Experţii în drept constituţional spun că autorităţile din regiune au dreptul să adopte doar legi care vizează competenţe teritoriale sau probleme interne, nu însă şi în acest caz.

TELEFON NICOLAE OSMOCHESCU, expert în Drept Constituţional: "Dar în cazul dat noi avem o speţă când există legea Republicii Moldova care are o putere juridică superioară, în raport cu normele adoptate de Adunarea Populară Găgăuzia."

"Din câte îmi amintesc eu, nu au fost aşa contradicţii de acest gen. Au fost, dar de altă natură."

Experţii spun că toţi cetăţenii Republicii Moldova trebuie să respecte legislaţia naţională iar Guvernul de la Chişinău poate şi trebuie să intervină prin structurile din subordonare, în acest caz – Procuratura.

TELEFON MARIANA CHERPEC, procuror responsabil de comunicare, Procuratura Generală: "Procuratura investighează şi va investiga toate cazurile care constituie încălcarea legislaţiei Republicii Moldova. acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau dezbinării naţionale."

Cu o reacţie a venit şi ministrul justiţie, Sergiu Litvinenco:  "Decizia Adunării Populare a Găgăuziei (...) conţine toate aparenţele unui act ilegal. (...) De asemenea, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos, care ar avea ca efect o "dezincriminare indirectă" a unor fapte sancţionate de legislaţia naţională, prin restrângerea aplicabilităţii normelor contravenţionale, penale, precum şi a normelor speciale privind contracararea activităţii extremiste în anumite regiuni ale ţării. Mai mult decât atât, această abordare este inadmisibilă, ţinând cont de specificul normelor în discuţie, care se aplică uniform cu referire la orice persoană care se află oriunde pe teritoriul ţării noastre."

Contactată telefonic pentru o reacţie, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, nu a fost de găsit.

 Pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chişinău a votat legea care interzice simbolurile care reprezintă războiul, printre care literele "Z" şi "V", dar şi panglica Sfântul Gheorghe. Preşedintele Maia Sandu a precizat că legea nu atentează în nici un fel la memoria noastră istorică. Potrivit legii, persoanele fizice care vor afişa simbolurile interzise - panglica Sfântului Gheorghe şi literele Z şi V -  riscă amenzi de până la 9000 de lei. În cazul persoanele juridice şi cele cu funcţie publică amenda va creşte până la 18 mii de lei.