ACTUALITATE

Condiţii mai bune de studii pentru elevii Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Bălţi, graţie UE

Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din municipiul Bălţi este modernizat cu ajutorul Uniunii Europene iar elevii şi profesorii vor avea condiţii mai bune de studii. Modernizarea va spori şi eficienţa energetică a clădirii. Responsabilii de proiect au mers pe şantier pentru a verifica cum decurg lucrările.

Lucrările de renovare la Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Bălţi sunt în toi. Au fost montate sistemele de încălzire şi de ventilare, au fost înlocuite geamurile, şi s-au montat reţelele electrice şi de alimentare cu apă.

ANGELA MURZAC, director, Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir'', Bălţi: ”Lucrările interne practic s-au finalizat şi acoperişul deja a fost demontat şi se trece în blocul urmator, deja blocul alimentar. Vor beneficia de condiţii foarte bune de lucru elevii din liceul nostru, de învăţare. Vor avea parte de spaţii ventilate, încălzite. Condiţiile acestea care vor fi erau de vis pentru noi”.

Eficienţa energetică este un domeniu prioritar pentru Uniunea Europeană.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: ”Cu asistenţa oferită de Uniunea Europene aceste lucrări vor îmbunătăţi calitatea vieţii a circa 1000 de beneficiari direcţi, elevi şi profesori, generand beneficii pentru întreaga comunitate. Uniunea Europeană a acordat aproape 40 de milioane de euro, adică 800 de milioane de lei proiectelor de eficienţă energetică a clădirilor publice şi reconstrucţie a infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare”.

Modernizarea clădirii cu ajutorul fondurilor europene va aduce economii la facturile pentru energie. Conform previziunilor, şi emisiile anuale de bioxid de carbon vor fi reduse cu 125 tone.

MARIA PRISĂCARI, director, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord: ”În regiunea de Nord se mai implementează încă patru proiecte. Un proiect de eficienţă energetică în raionul Sângerei şi trei proiecte de aprovizionare cu apă”.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană. Contribuţia locală este de 132 de mii de lei.