SOCIAL

VIDEO. Peste 10.000 de copii cu nevoi speciale sunt incluşi în învăţământul de masă

Programul de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova dă roade. Până în prezent peste 10 mii de copii cu cerinţe educaţionale speciale din Republica Moldova au fost incluşi în instituţiile de învăţământ preşcolar şi preuniversitar.

Pentru a ne alinia, însă, la standardelor europene, mai avem mult de lucru, spun ONG-urile din domeniu. Şi asta pentru că avem instituţii de învăţământ  care nu sunt adaptate copiilor cu nevoie speciale, cadre didactice dar şi părinţi neinstruiţi.
 
Olga Busuioc  este din Peresecina, Orhei. Femeia are o fetiţă cu dizabilităţi locomotorii. Chiar dacă i-a fost greu, Olga a  decis că educaţia incluzivă timpurie este unica soluţie pentru integrarea Zinaidei în comunitate.

"La început a fost greu. Nici la grădiniţă educatoarea nu accepta, sunt mulţi copii, ea greu mergea şi era nevoie ca cineva să o hrănească.  Trebuie să stea singură ca toţi copii", a spus Olga.

Copila învaţă după un program şcolar special. Iar în ajutorul pedagogului, care mai are în clasă 34 de elevi, vine un cadru didactic de sprijin.

De la implementarea Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova au trecut 6 ani.
 
Chiar dacă situatia se imbunatateste, mai sunt restanţe la acest capitol, susţin specialiştii. 
Veronica Boboc, Centrul media pentru Tineri: "Incluziunea nu se reduce doar la copii cu nevoi speciale. Copillul meu este tipic, nu avea probleme de sănătate doar că vorbea mai greu unele cuvinte. Pentru faptul că el vorbea mai stâlcit, învăţătoarea  a hotărât să-l pună în ultima bancă şi să nu-l întrebe."

Ludmila  Malcoci, director executiv, Keyston Moldova: "Deşi majoritatea pegadogilor cred că educaţia incluzivă este o practică bună, o bună parte dintre ei cred că şcoala generală nu este pentru toţi copii cu CES. De fapt cea mai mare rezistenţă pe care am întâlnit-o este cea din partea pedagogilor. Cei mai mulţi dintre ei au declarat că nu sunt pregătiţi să lucreze cu elevii cu tulburări emoţionale şi de comportament şi cu cei cu dizabilităţi mintale”.

Pentru a promova educaţia incluzivă, Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei şi Centrul Media pentru Tineri au lansat astăzi spotul "Şcoala este pentru toţi!", care se înscrie în Campania Globală pentru Educaţie.
 
În ultimii 3 ani, în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova au fost create peste 900 de centre de resurse pentru educaţie incluzivă, cu servicii de sprijin pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale.

Cu toate acestea, încă mai sunt copii cu CES care îşi petrec copilăria acasă sau în centre rezidenţiale.

Până în anul 2020, autorităţile îşi propun să asigure tuturor copiilor şanse egale la studii, într-un sistem educaţional prietenos.