Politic

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Noi nu ne facem iluzii că Rusia s-a împăcat cu gândul că R. Moldova e un stat european”

post-img
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Noi nu ne facem iluzii că Rusia s-a împăcat cu gândul că R. Moldova e un stat european”

„Noi nu ne facem iluzii că Federația Rusă s-a împăcat cu gândul că R. Moldova este un stat european, care vrea să introducă în Constituție foarte clar : integrarea europeană este unica și corecta decizie democratică a cetățenilor. Încercările din partea Federației Ruse sunt, continuă și vor continuă chiar și după ce noi vom deveni membri UE. Încercările Kremlinului de a distabiliza, de a influența lucrurile nu în direcția bună în R. Moldova, o să persiste, ” a declarat Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

ZFR

Oficialul a subliniat că cetățenii R. Moldova au demonstrat la alegerile europarlamentare, că atunci când se mobilizează - reușesc. 

„Din păcate, Fedetația Rusă nu ne respectă ca stat, asta e convingerea mea. Dacă ne respectau, nu se întâmpla nenorocirea care se întâmplă acum, invazia lor în Ucraina, nu aveam o armată ilegală pe teritoriul nostru și nu erau alte conflicte înghețate în fostele republici. De aceea, vigilență, mobilizare, implicarea tuturor. Noi am demonstrat că atunci când ne mobilizăm, totul este posibil. Cel mai recent exemplu este participarea cetățenilor la alegerile europarlamentare. Rata de participare a fost peste așteptări, felicitări. ”

Cu privire la referendumul pentru integrarea europeană a R. Moldova ce va avea loc în această toamnă, președintele Parlamentului a menționat:

„Sunt optimist, dar în același timp vreau să nu ne relaxăm, să ne mobilizăm, să înțeleagă fiecare cetățean că acum e momentul nostru și nu avem nici o scuză. Acesta este cel mai important exercițiu politic, electoral prin care poporul decide dacă vrea sau nu să facă parte din familia europeană. Cred în cetățenii R. Moldova, că decizia va fi una pe care cu toții ne-o dorim.”

Dacă președinta Maia Sandu va candida la prezidențiale din partea partidului PAS sau independent, Igor Grosu a declarat că decizia oficială va fi luată în luna august: 

ZFR

„Legătura dintre PAS și Maia Sandu este una evidentă. Noi ținem la președinta Maia Sandu, credem în potențialul dumneaei, o să-i oferim tot suportul necesar. Decizia oficială o mai așteptăm un pic. Decizia va fi luată în luna august și noi la timpul potrivit vom anunța din timp, când va avea loc acest eveniment.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter