SOCIAL

VIDEO. Istoric: Eroi nu sunt doar combatanţii căzuţi la Nistru, dar şi soţiile şi familiile acestora

post-img

Conflictul armat de pe Nistru a marcat profund toţi cetăţenii Republicii Moldova şi în special familiile combatanţilor care au luptat pentru integritatea teritorială a ţării.

Doctorul în istorie, Mariana Ţaranu, consideră că eroi în urma acestui conflict au devenit nu doar cei care au căzut pe câmpul de luptă, ci şi familiile acestora. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVRMOLDOVA.

„Eroi sunt cei care din păcate au jertfit ceea ce aveau mai scump: viaţa lor pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Eroi sunt şi soţiile, mamele, copiii acestor combatanţi”, a spus Mariana Ţaranu.Cavalerul Ordinului Ştefan cel Mare, Andrei Croitoru spune că în memorie i-a rămas lupta când a căzut Filip Lupaşco.

„Eu eram alături de dumnealui fiind comandant de pluton de voluntari. La Coşniţa am atacat împreună cu Filip Lupaşco o înălţime numită Înălţimea Turcului”, a menţionat Croitoru.

Deşi era foarte mică, Elena Codreanu, fiica combatantului Iurie Codreanu, spune că îşi aminteşte de tatăl său, însă cea mai mare lovitură a fost primită de mama sa.

„Cea mai mare tragedie a fost pentru mama care a luptat cu această durere toată viaţa. Eu a trebuit să le explic multor colegi care nu ştiau de acest război,  că în 1992 a avut loc un conflict”, a menţionat Elena Codreanu.