SOCIAL

Uniunea Europeană se implică în incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale din Republica Moldova

Uniunea Europeană se implică în incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale din Republica Moldova. Mai multe persoane cu dizabilităţi din municipiul Bălţi au fost ajutate să-şi cumpere o locuinţă pentru a putea duce un mod de viaţă independent.

În cadrul proiectului Locuinţă Protejată, finanţat de Uniunea Europeană au fost cumpărate 4 apartamente. În fiecare locuinţă sunt cazate până la 4 persoane cu dizabilităţi din cadrul Centrului de plasament temporar din Municipiul Bălţi. Printre ei se numără şi Petru, care vrea un mod de viaţă independent şi să fie un membru activ al societăţii.

„Eu îs mulţumit cum a fost aranjat apartamentul. Tare frumos şi bine, avem şi dulapuri şi tare îmi place apartamentul.Visul meu este ca eu să-mi găsesc un loc e muncă”, a spus PETRU, persoană cu dizabilităţi.

Două apartamente au fost amenajate în oraşul Glodeni, iar alte două în Municipiul Bălţi. Iar asta nu e tot.

„În continuare avem de lucrat în contextul asigurării beneficirilor cu un loc de muncă, avem de lucrat încă cu crearea abilităţilor de autoîngrijire şi deservire, de cheltuieli a resurselor financiare”, a spus PAVEL FLOREA, director, Centrul de Plasament Temporar pentru persoane cu dizabilităţi, Bălţi.

Pentru achiziţionarea celor 4 apartamente s-au cheltuit aproape 50 de mii de euro. Proiectul este cofinanţat şi implementat de Fundaţia Soros Moldova în parteneriat cu Asociaţia Keystone Moldova.  

„Scopul nu a fost doar de a-i transfera de la un loc de trai la altul, scopul a fost să le facem o viaţă plină. Scopul a fost să evaluăm, acele abilităţi împreună şi să le găsim un loc de muncă acolo în comunităţile unde sunt”, a spus PARASCOVIA MUNTEANU, manager de proiect,  Keystone Moldova.

Locuinţa protejată este un serviciu social, alternativ celui rezidenţial, şi este destinat adulţilor cu o dizabilitate intelectuală uşoară. Serviciul are  scopul de a spori gradul de independenţă şi autodeterminare a persoanelor cu dizabilităţi.