SOCIAL

TVR MOLDOVA a lansat campania „Monumentele Basarabiei Furate”

În perioada ocupaţiei sovietice a Basarabiei, puterea de la Moscova a iniţiat o campanie dură de deznaţionalizare a românilor dintre Prut şi Nistru.

Puterea sovietică încerca să şteargă orice urmă de românism în Basarabia, inclusiv monumentele ridicate de-a lungul timpului, în amintirea unor fapte, evenimente măreţe, ale unor personalităţi marcante şi eroi ai neamului.

Restabilirea acestor monumente reprezintă un reviriment al culturii naţionale din spaţiul românesc în general şi în cel cuprins între Nistru şi Prut în mod special, dar şi un recurs la memorie.

TVR MOLDOVA – canalul Televiziunii Române din Republica Moldova – difuzează în fiecare sâmbătă, în cadrul Telejurnalului de la ora 18.00, campania „Monumentele Basarabiei Furate” – o serie de reportaje prin care ne propunem să-i aducem în atenţie pe cei care au creat viitorul. Toată suflarea românească trebuie să i cunoască şi sa nu uite jertfa eroilor căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial pentru reîntregirea Neamului Românesc.

Monumentele reprezintă nivelul cultural-spiritual la care se ridică un popor într-o perioadă istorică anume, iar mediatizarea acestor acţiuni trebuie să ofere întregului popor român convingerea unităţii naţionale, iar monumentele sunt cea mai buna stavila în calea uitării istoriei.”