SOCIAL

Tot mai mulţi oameni nevoiaşi îşi găsesc rostul în viaţă datorită sprijinului oferit de Misiunea Diaconia, asociaţie a Mitropoliei Basarabiei.

Tot mai mulţi oameni nevoiaşi îşi găsesc rostul în viaţă datorită sprijinului oferit de Misiunea Diaconia – asociaţie a Mitropoliei Basarabiei. Zeci de adolescente din familii nevoiaşe au fost ajutate în cadrul proiectului "Apartamentul social "Spre independenţă" să facă studii, să-şi găsească un loc de muncă şi să se integreze în societate. Aşa au descoperit o viaţă nouă - fără violenţa şi abuzurile suportate în familie.

Doar două fraze sunt suficiente pentru a înţelege drama prin care a trecut această adolescentă de 16 ani. Victoria a copilărit fără jucării şi cadouri de ziua de naştere. Mama ei consuma alcool şi era violentă, iar Victoria era nevoită să aibă grijă singură de fratele mai mic.

VICTORIA, beneficiară a proiectului "Apartamentul social": "Părinţii erau violenţi, unul doar, nu ambii. Am ajuns la centru deoarece mama era violentă”.
 
Pentru a-i proteja şi a-i scoate din mediul nociv în care erau crescuţi, asistenţii sociali, au decis să-i transfere pe cei doi fraţi la centrul de plasament din raionul Leova.  Aici, Victoria a aflat de proiectul Misiunii Diaconia "Apartamentul Social" şi a găsit dragostea şi grija de care a fost lipsită în sânul familiei.

VICTORIA, beneficiară a proiectului "Apartamentul social": „ Nu speram că o să ajung la o şcoală, că o să am un viitor normal. De aceea am ales ca să vin aici pentru că ştiu că aici o să am toată susţinerea şi o să ajung undeva”.

Tânăra a fost ajutată să se înscrie la o instituţie de învăţământ profesional, unde beneficiază de bursă. Nu duce lipsă de nimic, doar că îi este dor de fratele mai mic, care a rămas la centrul de plasament.

VICTORIA, beneficiară a proiectului "Apartamentul social": „Alaltăieri am fost şi ieri am venit. Am fost şi l-am văzut. A început a plânge, a spus să nu plec, dar asta e”.

Datorită proiectului "Apartamentul social", viaţa adolescentei s-a schimbat complet.

VICTORIA, beneficiară a proiectului "Apartamentul social" :„Imi place că simt căldura educatorilor, îmi place pentru că facem activităţi cu pedagogii, învăţăm bunele maniere. Fetele sunt prietenoase, la fel şi educatorii. "
 
Toate beneficiarele proiectului provin din familii nevoiaşe. Gabriela a rămas fără tată când avea 5 ani, iar mama ei a început să consume alcool şi a devenit violentă.

GABRIELA, beneficiară a proiectului "Apartamentul social": "Consuma alcool cu fratele, câteodată erau violenţi.  A fost dificil să-i văd serviţi, nu mi-a plăcut să-i văd aşa”.

De când a devenit beneficiară a proiectului "Apartamentul social", adolescenta trăieşte o altă viaţă, una fără violenţă şi alcool.

GABRIELA, beneficiară a proiectul "Apartamentul social". „Mă simt în siguranţă, iubită de educatori, de fete, sunt înţeleasă, foarte multă căldură " 5.03-5.16 "Plecăm la voluntariat, dăm mâncare caldă la oameni nevoiaşi. Învăţăm a pregăti bucate de la felul întâi până la desert."

Proiectul "Apartamentul social "Spre independenţă" le ajută pe tinerele care provin din familii nevoiaşe să-şi găsească rostul în viaţă.

IRAIDA CAZAC, manager, proiectul "Apartamentul Social": „Beneficiarele vin din diferite medii, din diferite raioane ale Republicii Moldova ajung la noi prin intermediul direcţiilor şi asistenţei sociale. Aici ele fac activităţi psihopedagogice. Le este oferită asistenţa social, vocaţională, spiritual nemaivorbind de asistenşţa spihologică şi educativă. Întotdeauan încercăm să …MUSCA… le cream un mediu familial, să le cream un mediu unde ele se simt în siguranţă."

După ce li se oferă asistenţă la centrul de plasament, adolescentele sunt monitorizate timp de 3 luni şi ajutate să-şi închirieze câte un apartament.

IRAIDA CAZAC, manager, proiectul "Apartamentul Social": "Proiectul dă roade, roade frumoase. 90 % din beneficrele de la noi se angajează după studii. Şi din momentul când sunt angajate, au o sursă de venit proprie, viaţa lor se schimbă”.

Apartamentul social a fost lansat de Misiunea social "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei în 2007.  Până în prezent, datorită proiectului au primit asistenţă socială şi au fost ajutate să se integreze în societate 84 de tinere.