SOCIAL

Bursa de Merit a Guvernului pentru un student de la USM care a reuşit să dezvolte o tehnologie mai ecologică pentru producerea ceramicii electroconductoare

Un student de la Universitatea de Stat din Moldova a reuşit să dezvolte o tehnologie mai ieftină şi mai ecologică pentru producerea ceramicii electroconductoare. El a inventat un strat subţire de înveliş pentru sticlă care transportă curentul electric. Invenţia poate fi utilizată peste tot în lume pentru producţia de baterii solare sau senzori de gaz. Pentru creaţia sa, a câştigat recent Bursa de Merit a Guvernului.

Inginerul Dumitru Rusnac este doctorand la Şcoala Ştiinţe Fizice de la USM. Şi-a descoperit pasiunea pentru ştiinţă încă din copilărie.

DUMITRU RUSNAC câştigătorul Bursei de Excelenţă a Guvernului: „Prin clasele 5-7 a apărut interesul să cunosc cum funcţionează toate utilajele de acasă, chiar şi acel televizor care era în pod alb-negru îmi era interesant. Eram pedepsit de părinţi pentru că defectam unele utilaje căci nu aveam acele cunoştinţe să le repar la loc. Imi era interesant cum funcţionează dacă pe masă au mai rămas câteva şuruburi."

A reuşit să intre la Facultatea de Fizică a Universităţii de Stat din Moldova şi recunoaşte că începutul a fost dificil. Perseverenţa i-a adus şi rezultate.

DUMITRU RUSNAC câştigătorul Bursei de Excelenţă a Guvernului: „Sunt în jur de 28 de medalii, sunt câteva certificate de participare la conferinţe mondiale de fizică pentru tineret - am fost în Koln, Germania."

Specializat în nanotehnologii, doctorandul Dumitru Rusnac predă fizica elevilor din Sociteni. Recent, a creat o tehnologie nouă pentru producerea ceramicii electroconductoare, bazată pe reacţii chimice de transport. Suportul din sticlă cu înveliş înalt conductiv electric obţinut de Dumitru Rusnac este ieftin, ecologic şi poate fi utilizat la producţia de baterii solare, senzori de gaz sau şi display de telefon. Invenţia a fost brevetată la AGEPI şi a trezit interes peste hotare.  

DUMITRU RUSNAC câştigătorul Bursei de Excelenţă a Guvernului: „Avem o mostră unde am obţinut acest strat subţire, transparent şi conductibil electric. Prin acest strat pot liber să mă uit unde doresc, dar totodată prin ele trece un curent electric pe care nu-l observ. Minusul la conductoarele simple este că el îmi astupă o parte din imagine."  

Dumitru Rusnac mai are două invenţii care urmează a fi patentate. Pentru succesele sale, Guvernul Republici Moldova i-a oferit o Bursa de Merit pentru anul 2022, în valoare de 2500 de lei pe lună.

DUMITRU RUSNAC câştigătorul Bursei de Excelenţă a Guvernului: „Această bursă pentru mine înseamnă 2 lucruri, în primul rând financiar, ca şi orice student mă bucur de susţinerea statului. În al doilea rând titlul- sunt mândru că am fost ales de către Guvern să fiu cel mai din cei mai. Bursa o voi investi mai mult  spre invenţii, la procurarea unui calculator mai performant care să citească datele. Avem peste 40 de probe, parametri care trebuie măsuraţi."

Sunt 15 studenţi-doctoranţi din Republica Moldova ce vor primi Bursa de Excelenţă a Guvernului pentru anul 2022, în valoare de 2500 de lei pe lună. Alţi patru studenţi vor beneficia de o Bursă pe Domenii Ştiinţifice, de 2000 de lei pe lună. La concurs au fost depuse 36 de dosare, din şase instituţii. Participanţii au prezentat studiile lor în diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii. Au fost recompendate lucrările care pun accent pe subiecte prioritare pentru viaţa economică şi socioculturală a Republicii Moldova. Concursul de burse pentru studenţii-doctoranzi se înscrie în programul guvernamental de susţinere a tinerilor IMPLICAŢI în proiecte de cercetare la nivel naţional şi internaţional.