SOCIAL

Mitropolia Basarabiei vrea să zidească o biserică în oraşul Rezina, dar nu poate să cumpere un teren pentru a construi lăcaşul sfânt

Mitropolia Basarabiei vrea să zidească o biserică în oraşul Rezina, dar nu poate să cumpere un teren pentru a construi lăcaşul sfânt. Mai mulţi consilieri locali refuză să voteze o hotărâre ce ar permite vânzarea terenului pe care l-au solicitat fondatorii bisericii. Din această cauză, prima liturghie oficiată de preoţii Mitropoliei Basarabiei la Rezina s-a desfăşurat în aer liber.

Biserica Sfântul Gheorghe din Rezina ce aparţine Mitropoliei Basarabiei, a fost create administrativ fără a avea deocamdată şi o clădire. Prima liturghie s-a desfăşurat la monumentul lui Mihai Eminescu din oraş iar credincioşii spun că aşteaptă cu nerăbdare zidirea noii biserici.

ANDREI BORDIAN, localnic, Rezina: „Pentru construcţia acestei biserici nu vor fi folosiţi niciun leu din bugetul public. Această biserică se doreşte a fi construită cu suportul celor care vor dona”.

LILIA RUSU, localnic, Rezina: „Este nevoie ca oamenii să vină să se roage”.
 
MIHAI PURICI localnic, Rezina: „Ştim bine în 1940 mitropolia Basarabiei avea toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din Moldova şi proprietăţi pe care le pierde în 1940 după anexarea sovietică au trecut la Mitropolia Moldovei subordonată Rusei”.

GHENADIE GAIDIBADI, primarul satului Ţareuca, raionul Rezina: „Acest teritoriu a fost o parte a României şi noi suntem neamuri cu cei de peste Prut. Este ca un pod care se construieşte acum pentru a ne uni mai departe”.

Intenţia primărie Rezina de a vinde Mitropoliei Basarabiei un lot de pământ public din centrul oraşului a stârnit discuţii aprinse la şedinţa consiliului orăşenesc.

VALENTIN ROTARI, consilier PSRM, Rezina: „Hai să le dăm lângă acea biserică, cum e în Râbniţa, lângă biserica catolică pentru ca oamenii să aleagă în care vor să intre. Dar noi vom începe acum să distrugem zona verde a oraşulu”..

ADRIAN NACU, consilier independent, Rezina: „La moment acest loc este o paragină şi plină de mizerie, cu sticle, cu şpriţuri, cu gunoaie diferite. Acolo se va aloca o zonă mai mare şi vor fi şi locuri de parcare, dacă vă temeţi că va fi blocat drumul şi priveliştea de acolo frumos se vede”.

Cererea  nu a acumulat suficiente voturi şi proiectul urmează a fi dezbătut din nou la şedinţa consiliului din 14 mai.

SERGIU AGA paroh, Biserica Ortodoxă Românească din Orhei: „Mulţi dintre consilieri nu cunosc ideea amplasării unui locaş sfânt, considerând că anumite interese, poate înguste, de context, ar putea să primeze. Asemenea Sfântului mare mucenic Gheorghe nu ne vom lăsa de ideea amplasării unei biserici ortodoxe româneşti într-un loc în care ar putea să fie vizitat de mai mulţi oameni”.

De Sfântul Gheorghe, Mitropolia Basarabiei a donat Spitalului raional Rezina echipamente medicale, un cărucior de urgenţe, cearşafuri, pături şi produse de igienă. Mitropolia Basarabiei se subordonează canonic patriarhiei române.