SOCIAL

Meşterii populari, cu stocurile pline şi fără vânzări, din cauza pandemiei

Nu există activitate să nu fi fost afectată de pandemia de COVID-19. E şi cazul meşterilor populari, care au lucrat toată iarna cu gândul că la vară îşi vor vinde lucrările dar... ghinion. Pentru că toate târgurile tradiţionale şi festivalurile au fost anulate, ei au rămas cu stocurile pline. Acum nu mai speră decât la o minune, ca să-şi poată recupera cel puţin banii investiţi în materia primă.

DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Asta sunt pielicele care nu s-au vandut. Sper ca in toamna sa le vindem. Altfel e grav”.

 Pe Dumitru Zaporojan l-am găsit în atelierul său, muncind la prelucrarea pielilor. De regulă, vara este sezonul în care cutreiră ţara pe la diferite târguri şi festivaluri pentru a vinde ce a făcut în sezonul rece. În acest an, toate lucrările au rămas în atelier din cauza pandemiei.

 DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Vara in fiecare saptamana aveam targuri in toata Moldova si Roamania. Acum trebuia sa fiu in Romania, iar pe 15 ugust in Braila, aveam 5 zile de targuri”.

Deocamdată evită să evalueze pierderile, pentru că speră ca lucrurile să se schimbe la toamnă. Totuşi, a investit bani grei în materia primă şi riscă să-i piardă dacă nu va găsi o posibilitate de a-şi vinde bondiţele, papucii şi celelalte lucrări.

DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Pierderi colosale ca sa zic, dar mai speram ca putem redresa. Szonul meu e toamna iarna, atunci merg vanzarile cel mai bine”.

Dumitru spune că nu vrea să cedeze şi va încerca să-şi păstreze activitatea, pentru că a îndrăgit acest meşteşug şi a luptat mult ca să-şi dezvolte micul atelier.

DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Un mester nu se poate reprofila. Sa merg peste hotare? Nu e cazul. Am investit aici, m-am tinut cu dintii si acum sa plec e dezastru”.

Deocamdată, meşterul încearcă să-şi vândă marfa online.