SOCIAL

Mai multe facilităţi pentru agricultorii din Republica Moldova. Parlamentul a aprobat o lege ce vizează producătorii agricoli

post-img

Parlamentul de la Chişinău a aprobat, în şedinţa de astăzi, modificările la Legea privind grupurile de producători agricoli şi asociaţiile acestora, în prima lectură. Proiectul are drept scop încurajarea creării şi funcţionării eficiente a acestora.

Un aspect al modificărilor ţine de excluderea unor prevederi nejustificate privind actele de constituire a grupurilor de producători cum ar fi autentificarea notarială a acestora. Totodată, se propune excluderea situaţiilor în care un singur producător agricol putea fi membru al mai multor grupuri de producători.

Totodată în proiect sunt structurate clar toate grupurile de produse pentru care producătorii agricoli se pot asocia.

Se propune ca grupurile să poată fi constituite, inclusiv, pentru comercializarea producţiei agricole a membrilor şi promovarea tehnologiilor de cultivare şi a practicilor care nu dăunează mediului înconjurător.

Totodată, se va majora cuantumul sprijinului financiar al statului pentru grupurile de producători.

În acelaşi timp au fost completate atribuţiile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, una dintre care fiind aplicarea sancţiunilor grupurilor de producători care nu respectă planul de recunoaştere însă au beneficiat de sprijin financiar din partea statului.

Asociaţiile grupurilor de producători agricoli pot fi constituite de cel puţin două grupuri.