SOCIAL

Încă cinci medici din regiunea transnistreană vor fi cazaţi provizoriu în localităţile de pe malul drept al Nistrului, unde lucrează

post-img

Alţi cinci medici domiciliaţi în regiunea transnistreană, dar care lucrează în instituţii medico-sanitare din dreapta Nistrului au aderat la programul de acomodare a personalului medical în localităţile în care activează.

Este vorba de spitalul raional din Şoldăneşti (două persoane) şi centrele de sănătate din Varniţa şi Cocieri (două persoane). Până acum, 26 de medici au acceptat benevol să fie cazaţi în localităţile din dreapta Nistrului, pentru a putea merge la serviciu. Costurile de cazare ale medicilor sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Această soluţie provizorie a fost identificată urmare a obligaţiei impuse de partea transnistreană de a se autoizola timp de 14 zile pentru orice persoană ce intră în regiune. Astfel, autorităţile publice locale din Zona de securitate au sesizat Biroul Politici de Reintegrare în cazul a cel puţin 95 de persoane care sunt împiedicate să-şi exercite dreptul la muncă.

Anterior, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a solicitat părţii transnistrene să permită circulaţia medicilor, iar după refuz a sesizat mediatorii în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi structurile internaţionale relevante.