SOCIAL

În satele româneşti din ţinutul Herţa cetele de urători, deghizaţi în urşi şi cai, le-au urat belşug şi sănătate gospodarilor

În satele româneşti din ţinutul Herţa se păstrează cu sfinţenie obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti legate de sărbătorile de iarnă. De Sfântul Vasile pe stil nou, cete de urători, deghizaţi în urşi şi cai, le-au urat belşug şi sănătate gospodarilor. În seara zilei de ieri, în satele din Lunca Prutului au răsunat urături vechi româneşti, iar a fost spectacolul a fost şi în acest început de an pe măsură.

În localitatea Horbova, regiunea Cernăuţi, în seara Sfântului Vasile, a avut loc o şezătoare de zile mari cu urături vechi româneşti. Aici, tradiţiile de iarnă sunt păstrate şi promovate chiar şi de către cei mai tineri. Soţii Mihaela şi Gheorghe Recolţa sunt stabiliţi în Irlanda de ani buni, dar de fiecare dată petrec sărbătorile de iarnă acasă, alături de cei dragi.

GHEORGHE RECOLŢA, locuitor s. Horbova, Cernăuţi: „De când mă ţin minte, tradiţiile acestea au fost, sunt şi, mă gândesc că, vor fi."

MIHAELA RECOLŢA, locuitor s. Horbova, Cernăuţi: „Fiecare se străduie în aceste momente să se întoarcă acasă din cele mai îndepărtate colţuri şi să întâlnească aceasta sărbătoare împreună cu familia."

Tinerii mărturisesc că din dragoste faţă de neamul şi valorile româneşti păstrează vii datinele din moşi-strămoşi. Ei spun că pregătirile au început cu două luni înainte.

Petrecerea cetelor de urători a început încă din seara de Revelion. Cei veniţi spun că obiceiurile româneşti unesc oameni de diferite generaţii şi îi ajută să nu-şi uite rădăcinile.

EDUARD CHILARU, locuitor s. Horbova, Cernăuţi: „Cum este acasă nu mai este peste hotare, acolo muncim, dar tot acasă la sărbători revenim. Vă dorim un an nou fericit, noroc, bucurie şi să păstrăm toate tradiţiiile din Bucovina."

Întrucât satul Horbova din regiunea Cernăuţi  este împărţit în două cătune, fiecare dintre ele are câte două perechi de cai, care prezintă un moment artistic special după ce ură pe la casele gospodarilor.

RORINA PALMAR, locuitor s. Horbova, Cernăuţi: „Caluţii din Satul Nou şi cei din Horbova se întâlnesc toţi 4 aici. Fiecare face un dans aparte, îi felicită pe locuitorii localităţii. Apoi se împreunează toţii cai şi dansează în faţa casei de cultură din Horbova."

Localitatea Horbova din regiunea Cernăuţi numără peste 3000 de români.