SOCIAL

În atenţia transportatorilor de mărfuri: Serviciul Vamal recomandă utilizarea sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD

post-img

În contextul traficului majorat de camioane cu mărfuri la frontiera cu România, atât pe direcţia de ieşire cât şi intrare în R. Moldova, Serviciul Vamal recomandă transportatorilor de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR să utilizeze sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration).

TIR-EPD reprezintă o aplicaţie care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit pre-declaraţii electronice către autorităţile vamale din diferite state care urmează a fi tranzitate (itinerar, document de transport (CMR), factura comercială (INVOICE), tipul de marfă, cantitatea transportată, număr de înmatriculare a unităţii de transport, nume şi prenume conducător auto).

Prin TIR-EPD, autorităţile vamale au posibilitatea de a completa mai rapid Carnetul TIR în format electronic, fapt care facilitează analiza riscurilor înainte de sosire şi face ca trecerea frontierelor să fie mai simplă, mai sigură şi mai rapidă.

Totodată, transportatorii care fac parte din sistemul de pre-declarare electronică TIR-EPD beneficiază de regimul prioritar de traversare a frontierei, fiind supuşi unui număr redus de controale şi formalităţi.  

Mai multe detalii privind utilizarea sistemului TIR-EPD pot fi găsite în Manualul utilizatorului TIR-EPD.