SOCIAL

Grădiniţa din satul Voloviţa, raionul Soroca, a fost adusă la standarde europene după ce a fost renovată cu sprijinul financiar al Guvernului Române

Grădiniţa din satul Voloviţa, raionul Soroca, a fost adusă la standarde europene după ce a fost renovată cu sprijinul financiar al Guvernului Românei şi contribuţia autorităţilor locale. Încăperea improvizată în bucătărie în care timp de 20 de ani s-a pregătit masa copiilor a fost modernizată şi dotată cu echipamente noi.

Angajaţii grădiniţei din satul Voloviţa povestesc că munca lor era un chin. Într-o încăpere mică şi fără electrocasnicele necesare, trebuiau să pregătească zilnic hrana copiilor. Era extrem de greu pentru că nu era nici apă nici canalizare.

AURELIA REPEŢCHI, bucătar: „Aduceam apă cu căldarea, canalizaţie nu era, încăperea mică. Era greu de lucrat”.

LUDMILA OLEINIC, educator: „Câteodată întârziau şi mesele pentru că nu erau condiţii,  nu era apă. Se aducea apă de la fântână cu mâna”.

Amenajarea şi dotarea noii bucătării cu tehnică şi ustensilele necesare a fost posibilă datorită ajutorului financiar, în valoare de 120 de mii de lei, oferit de Guvernul de la Bucureşti. 70 de mii de lei a fost contribuţia primăriei Voloviţa.

INA LEONTOI, director, grădiniţa din satul Voloviţa, raionul Soroca: „Acum, datorită guvernului României am beneficiat de un ajutor financiar în sumă de 120 de mii de lei, unde a contribuit şi primăria cu utilajul şi am dotat bucătăria cu condiţiile necesare europene”

La grădiniţa din satul Voloviţa sunt 35 copii, cu vârste între 2 şi 7 ani. Din 2014 şi până acum, Guvernul României a oferit Republicii Moldova aproape 30 de milioane de euro pentru renovarea a peste o mie de grădiniţe.