SOCIAL

Forfotă mare în pieţele şi magazinele din Chişinău. Cum se pregătesc oamenii pentru Paştele Blajinilor după doi ani de restricţii în pandemie

Forfotă mare în pieţele şi magazinele din Chişinău. Se fac pregătiri pentru Paştele Blajinilor iar, după doi de restricţii în pandemie, creştinii caută pomeni pentru a-i celebra pe răposaţi. Se cumpără veselă, prosoape dar şi pomeni cu preţuri mari. Când vine vorba de tradiţie şi pomenirea morţilor, se găsesc bani.

Piaţa Centrală din Chişinău arata dimineaţă ca un furnicar. S-au format cozi mari la tarabele cu prosoape şi veselă.

"Câte o cănuţă, pentru salată, un ştergărel nişte dulciuri. Cam cât cheltuiţi? -Doua mii. Destul de mult, dar ce sa dacem."  

"O data în an se poate de făcut din suflet aşa că nu facem în toate zile. Ne respectăm şi pe cei dragi."

Cei mai mulţi au făcut economii şi au căutat tot ce este mai ieftin, speraţi de preţurile mari.

"Preţurile sunt foarte înalte şi pensia, cu aşa pensie greu de trăit. Mai modest o să fie că tot e scump."

"Cauta ceva mai ieftin, anul aceste în genere caută ieftin, şi ieftin uite-s fleacuri. -Sunt la 12 lei?

"Nu prea mari vânzări în comparatie cu anii trecuţi, dar anul trecut nu o fost deloc."

Tradiţia basarabenilor pentru Paştele Blajinilor nu e chiar pe placul tuturor şi aceştia recunosc că dau de pomană doar pentru a fi în rând cu toţi ceilalţi. Încă se mai speră că restricţiile i-au învăţat pe unii credincioşi să pună accent pe spiritul tradiţiei şi nu pe mese copioase la cimitir sau competiţia pentru cantitatea de pomene.

"Am cumpărat ceva uşor, ciorapi, prosoape. Eu am fost la Italia şi am văzut ce  fac acolo şi ce fac aici şi asta e prostie, dar fac toţi fac şi eu. Doi ani nu am făcut şi era aşa de bine, ne duceam punea flori şi eram ca oamenii civilizaţi din Europa."

Paştele Blajinilor este marcat în prima duminică după Învierea Domnului. În unele localităţi este sărbătoreşte două zile.