SOCIAL

Fermierii din R. Moldova vor putea primi ajutor financiar din partea statului pentru procurarea panourilor fotovoltaice

Fermierii din Republica Moldova vor putea primi ajutor financiar din partea statului pentru procurarea panourilor fotovoltaice. Autorităţile au lansat un program investiţional pentru a-i ajuta pe agricultori să plătească mai puţin pentru consumul de energie electrică.

Potrivit noului program lansat de Guvern, pot beneficia de finanţare toate categoriile de fermieri.

MAXIM POPOV, director executiv ADMA: "Am conceput acest nou proiect, instrument de finanţare pentru procurarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru consum propriu. Până la 200 de kilowaţi, asta este puterea maximă pe care ar vizao fermierul care doreşte să obţină finanţarea. Suma maximă pe care poate să o ofere ADMA agricultorilor este de 2,5 milioane de lei."

Pentru a primi finanţare de la Guvern, agricultorii trebuie să investească 50 la sută din valoarea panourilor fotovotaice pe care vor să le procure.

VIOREL GHERCIU, Ministru al Agriculturii: "Astăzi am venit cu un instrument care ar facilita, nemijlocit este co-finanţarea acestor investiţii. Prin acest instrument, agricultorii având acces la resursele financiare, iniţial, pentru a face aceste investiţii."

Potrivit programului, fermierii vor putea primi granturi în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.

DOINA NISTOR, director Proiectul Tehnologiile Viitorului: "Venim cu un suport care va fi sub forma de grant, până la 20 % din investiţia fermierului, alături de finanţarea rambursabilă care o oferă ADMA şi Ministerul Agriculturi. Dar şi cu sprijin consultativ pentru fermieri, pentru a-şi realiza corect proiectul ingineresc pentru această investiţie."

Programul de finanţare a fermierilor pentru procurarea panourilor fotovoltaice este unul pilot şi va fi implementat pe parcursul următorilor doi ani. Bugetul total este de 16 milioane de lei. Agricultorii pot depune cererile de accesare a finanţării la Agenţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii, sau online, pe site-ul http://www.adma.gov.md .