SOCIAL

Cinci case comunitare au fost deschise în raionul Orhei cu susţinerea UE

post-img

Mai multe persoane cu dizabilităţi din raionul Orhei au fost dezinstituţionalizate şi au primit şansa de a începe o viaţă independentă, datorită deschiderii a cinci case comunitare în localitate. Acestea au devenit posibile în cadrul unor proiecte finanţate de Uniunea Europeană, cu suportul şi asistenţa unor asociaţii obşteşti de profil din raion.

Astfel, 29 de tineri rezidenţi ai Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilităţi din Orhei s-au mutat în case comunitare. Aceştia dispun de toate condiţiile necesare pentru un trai independent, iar echipele de suport îi susţin în acest proces, relatează Moldpres.

„Casa comunitară este o locuinţă obişnuită, care nu se deosebeşte cu nimic de alte case. Ne dorim ca şi locuitorii caselor comunitare din raionul Orhei să devină membri ai comunităţilor locale cu drepturi şi responsabilităţi egale. Echipele de suport se implică pentru acordarea îngrijirilor calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă. Ne bucurăm mult să vedem cum foştii noştri rezidenţi fac progrese zi de zi şi tind spre un trai independent”, a afirmat Zinaida Tcacenco, director interimar al Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilităţi din Orhei.

Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilităţi să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte propriul potenţial. „Cooperarea strânsă dintre autorităţi şi două organizaţii ale societăţii civile este un adevărat exemplu. Vom continua susţinerea unor astfel de iniţiative necesare”, a declarat Victoria Neaga, manager de proiect la Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova.

Începând cu anul 2018, în cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă şi guvern”, organizaţiile societăţii civile, în parteneriat cu instituţiile rezidenţiale, au contribuit la crearea a 19 servicii de casă comunitară şi locuinţă protejată în imobile procurate din resursele bugetului de stat în raioanele Soroca, Orhei, Dubăsari, Edineţ, Râşcani şi municipiul Bălţi.

AO „Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” şi Asociaţia Obştească „Servicii Sociale Durabile” se numără printre cele 33 de organizaţii beneficiare de granturi în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă şi guvern”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Fundaţia Soros Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Keystone Moldova, Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei şi Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi.