SOCIAL

Campanie de colectare de fonduri pentru un aparat de diagnostic necesar copiilor cu cancer

post-img

Membrii Asociaţiei Obşteşti „Viaţa fără leucemie” iniţiază o campanie de colectare de fonduri pentru achiziţionarea unui flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular. Sistemul medical din Republica Moldova nu poate oferi astăzi acces la un astfel de diagnostic.

Într-un manifest al părinţilor copiii cărora suferă de leucemie se menţionează că dotarea Institutului Oncologic cu flowcitometru va permite medicilor să stabilească diagnoza corect şi rapid, atât la copii,  cât şi adulţi. Astăzi, nu există o altă metodă care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a celulelor, rata de eroare fiind extrem de redusă — aparatul oferă 99% siguranţă asupra diagnosticului. „Îndemnăm şi societatea din Republica Moldova să demonstreze solidaritate şi să ni se alăture pentru a face posibilă achiziţionarea acestui echipament”, se arată în manifest.

Organizaţia îşi doreşte ridicarea ratei de supravieţuire a cancerului la copii în Republica Moldova. În anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer. Prima şi cea mai importantă etapă în cadrul acestui proces, o reprezintă diagnosticarea corectă a maladiei, care trebuie efectuată cât mai repede posibil, cu ajutorul echipamentelor de înaltă precizie.

În clasamentul cancerelor la copii, pe primul loc după incidenţă se clasează cancerul sistemului sangvin şi limfatic (leucemiile şi limfoamele). Şi tot această categorie de cancer la copii are cea mai mare şansă de vindecare, care este cu atât mai mare cu cât mai devreme este stabilit diagnosticul şi început tratamentul. Actualmente, unicul echipament capabil să stabilească diagnosticul exact al leucemiilor este anume flowcitometrul.

Pe data de 15 februarie este marcată Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer. În prezent, rata de vindecare a cancerului la copii ajunge la aproape 80% din cazurile diagnosticate, iar pentru unele tipuri specifice de cancer, rata de vindecare este şi mai mare. Tratamentul durează o perioadă îndelungată, este intensiv şi complex, iar şansele de supravieţuire sunt obţinute în urma diagnosticării corecte, prin efortul conjugat al echipei multidisciplinare de medici şi asistenţi medicali.

Doritorii pot face donaţii pe pagina web viatafaraleucemie.md.