SOCIAL

88 de elevi şi studenţi din nordul R. Moldova au participat la un concurs de eseuri, organizat de Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei

Retrospectiva istorică a anului 1918 a fost tema unui concurs de eseuri, organizat de Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române. 88 de elevi şi studenţi din nordul Republicii Moldova s-au aventurat în competiţie. Cei mai buni s-au ales cu premii de valoare.

A fost un număr surprinzător de participanţi la prima ediţie a concursului de eseuri. Sarcina elevilor a fost să facă o retrospectivă istorică a anului Marii Uniri, 1918.  Pentru tineri, acest concurs a fost o posibilitate de a redescoperi curajul înaintaşilor care au înfăptuit Marea Unire din 1918.

NICOLETA NICOLENCO, câştigătoare locul I: "Am fost extrem de incantata sa particip nu doar pentru experienta cat si pentru posibilitatea de a revizi un eveniment al poporului, actul de vointa".

DANA SPÂNU, câştigătoare locul II: "Acest concurs mi s-a parut util pentru trezuirea constiintei nationale. Ma simt foarte emotionata si placut surprinsa fiindca traieste emotia de in urma cu 102 ani in mine clocoteste acea idee si unitate de neam".

Concursul s-a desfăşurat în două etape. Din cele 88 de eseuri, în etapa a doua au fost selectate 24 de lucrări, iar în final, 12 dintre acestea au fost premiate.

P.S. ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: "Am vrut sa trezim interesul tinerilor fata de neam si ne bucuram ca au fost multi participanti si toti foarte bine pregatiti".

LIDIA PĂDUREAC, prim-prorector, Universitatea "A. Russo", Bălţi: "Ne bucura faptul ca un nr atat de mare sunt interesati de trecut. Sunt cei care promoveaza valorile neamului romanesc in acest spatiu".

Câştigătorii concursului s-au ales cu premii de valoare. Locul întâi câte o tabletă, iar locul II şi trei a fost premiat cu 1500 de lei şi respectiv, 1000 de lei. Toţi finaliştii s-au cîştigat şi câte un set de cărţi. Concursul a fost organizat la iniţiativa Episcopiei de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei.