SCI-TECH

„Sexbomb”, un nou avion spaţial hipersonic dezvăluit de o companie canadiană

post-img

O companie aerospaţială din Canada a ales un nume destul de surprinzător pentru un avion spaţial hipersonic pe care are de gând să îl lanseze în 2022: Sexbomb.

Compania Space Engine Systems (SES) a anunţat că intenţionează să lanseze avionul spaţial hipersonic Sexbomb din provincia canadiană Manitoba. Vehiculul va fi folosit pentru a testa un prototip de motor pentru navă spaţială.
 

Bineînţeles, vă întrebaţi probabil ce e cu numele avionului. Poate că a fost inspirat de Tom Jones sau poate că angajaţii sunt fani înfocaţi ai lui Scott Pilgrim. Ori, o posibilitatea mai realistă ar fi că numele atrage atenţia, fiind o strategie similară cu cea a lui Elon Musk.

„Va acţiona ca o bombă, să spunem aşa. Este sexy, aşa că este sexbomb”

„Energia cinetică la Mach 5 este foarte crescută. Va acţiona ca o bombă, să spunem aşa. Este sexy, aşa că este sexbomb”, a explicat Pradeep Dass, preşedinte şi director tehnic al companiei.

Compania a mai anunţat că demonstraţia va implica aruncarea avionului Sexbomb dintr-un balon uriaş de la o înălţime de la peste 33.000 metri. Aeronava va cădea în cele din urmă cu o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului înainte să-şi pornească motoarele şi să accelereze la viteze de peste 5.900 km/h înainte să aterizeze.

Motorul avionului va folosi un sistem de combustie bazat pe „lichid non-toxic şi agent de propulsare solid”, potrivit companiei din Canada, potrivit Futurism.

Biletele costă o treime din preţul practicat de alte companii

Deşi compania a plănuit iniţial un test pentru 2021, acum se aşteaptă ca lansarea să aibă loc în 2022 din cauza proceselor de autorizare din partea organelor de reglementare. SES a mai anunţat că doreşte să lanseze misiuni cu echipaj până în 2025, iar biletele costă o treime din preţul practicat de alte companii de turism spaţial.

De asemenea, compania SES speră ca tehnologia hipersonică să deschidă calea pentru noi inovaţii, sugerând că vehiculele lor „vor livra organe umane pentru transplanturi de la Toronto la Edmonton în 30 de minute”.

Într-adevăr, tehnologia hipersonică a atras multă atenţie recent, deşi mai degrabă are de-a face cu arme distructive decât turismul spaţial.