SCI-TECH

Pierderea somnului în cazul tinerelor mămici le poate afecta vârsta biologică

post-img

Durate de somn pres scurte în primele şase luni după naştere poate adăuga între 3 şi 7 ani la „vârsta biologică” a femeilor, afirmă oamenii de ştiinţă UCLA care au ajuns la această convingere în urma unui studiu recent.

Când proaspetele mămici afirmă că, de pe urma nopţilor nedormite petrecute în compania pruncilor de care trebuie să aibă grijă, îşi dau ani de la viaţă, s-ar putea să aibă dreptate, sugerează cercetarea recentă a oamenilor de ştiinţă de la UCLA.
 

Oamenii de ştiinţă ai prestigioasei universităţi californiene au efectuat un studiu pe un eşantion de 33 de mămici, observate atât în timpul sarcinii, cât şi în primul an din viaţa bebeluşilor lor.

S-au efectuat cercetări şi în privinţa analizei ADN-ului acestora, femeilor fiindu-le recoltate probe de sânge pentru a putea fi determinată „vârsta lor biologică”. O vârstă biologică ce poate diferi de cea cronologică.

Mai puţin de şapte ore pe noapte

Cercetătorii au mai descoperit că, la un an după naştere, vârsta biologică a mamelor care dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte, într-un răstimp de şase luni după naştere, era mai mare cu trei până la şapte ani decât în cazul mămicilor care au respectat orele de somn, potrivit sciencedaily.com.

Mamele care au dormit mai puţin de şapte ore au avut, de asemenea, telomeri mai scurţi în celulele albe din sânge. Aceste mici bucăţi de ADN de la capetele cromozomilor acţionează ca nişte capace de protecţie, precum vârfurile de plastic de la capetele şireturilor.

Asociaţi cu un risc mai mare de cancer

Telomerii scurtaţi au fost asociaţi cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare şi de altă natură, dar şi cu moartea mai timpurie.

Carroll şi Dunkel Schetter au raportat anul trecut că stresul unei mame înainte de naştere poate accelera îmbătrânirea biologică a copilului ei, cercetătorii făcând referire la o formă de „transfer intergeneraţional al riscului pentru sănătate”, a spus Dunkel Schetter.