SCI-TECH

O iniţiativă privind salvarea albinelor a strâns un milion de semnături şi va fi discutată de Comisia Europeană

post-img

O petiţie europeană care vizează salvarea albinelor a reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a fi examinată de Comisia Europeană. Documentul solicită ca legislaţia UE să renunţe gradual la pesticidele sintetice, să revină la biodiversitate şi să nu mai pună accentul pe agricultura la scară industrială.

Iniţiativa „Salvaţi albinele şi fermierii” a depăşit miercuri pragul de un milion de semnături, potrivit site-ului Save Bees and Farmers. Termenul pentru strângerea acestor semnături expiră joi.

„Faptul că am reuşit acest lucru în pofida restricţiilor masive cauzate de criza COVID-19 arată cât de mulţi oameni cer o schimbare a politicii agricole”', a declarat Veronika Feicht, reprezentantă a Institutului pentru mediu din Munchen, unul dintre organizatorii acestei campanii, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Petiţia solicită ca legislaţia UE să renunţe gradual la pesticidele sintetice, să revină la biodiversitate şi să nu mai pună accentul pe agricultura la scară industrială.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Aceasta permite unui milion de cetăţeni din cel puţin un sfert dintre statele membre UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri legislative în domeniile de competenţă ale executivului comunitar.

Regulamentul UE privind iniţiativa cetăţenească europeană a fost adoptat la 16 februarie 2011. Totuşi, la cererea statelor membre care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declaraţiilor de susţinere, cetăţenii au putut lansa iniţiative astfel de iniţiative abia de la 1 aprilie 2012.