SCI-TECH

Alimentaţia şi obiceiurile nesănătoase ne taie din viaţă. Mâncăm multe alimente procesate şi prea puţine legume şi fructe

post-img

Românii au o stare de sănătate precară! Vina pleacă din farfurie, susţin specialiştii. Un raport al Eurostat ne pune la coada listei când vine vorba de consumul de fructe şi legume. Mâncăm însă din ce în ce mai multe alimente procesate şi uităm prea des de prevenţie. Efectele acestor obiceiuri sunt devastatoare.

Pentru că nu au posibilităţi financiare şi nici educaţie în ceea ce priveşte stilul de viaţă sănătos, mulţi români aleg să cumpere mâncare ieftină.

De cele mai multe ori, asta aduce cu sine mari probleme de sănătate, pentru că alimentele semipreparate sau de tip fast food sunt nocive. Realitatea se vede cel mai bine în cifre.

În ultimii doi ani, speranţa de viaţă a scăzut în România cu 1,4 ani.

Rata mortalităţii, care poate fi prevenită, în România, este a treia cea mai mare din UE şi poate fi atribuită în principal bolilor cardiovasculare, bolilor pulmonare şi deceselor legate de consumul de alcool.

Un raport recent Eurostat arată că doar 2 la sută dintre români consumă cinci porţii de fructe şi legume pe zi, aşa cum recomandă medicii, în timp ce media europeană este de 12 procente.

Soluţiile există, însă specialiştii spun că prea puţini români ştiu ce ar trebui să conţină farfuria pe care o au în faţă la ora mesei.

Potrivit aceluiaşi document european, ţările din UE cu cea mai ridicată speranţă de viaţă sunt Norvegia, Islanda şi Irlanda.