Romania La Zi

Sondaj INSCOP: 81% dintre români cred că ţara trebuie să se îndrepte spre Vest

post-img

Majoritatea românilor (81%) consideră că direcţia înspre care trebuie să se îndrepte ţara noastră din punct de vedere al alianţelor politice şi militare este Vestul, adică UE, SUA, NATO, potrivit unui sondaj INSCOP.

Cercetarea relevă că 10,4% dintre respondenţi sunt de părere că România ar trebui să se îndrepte, din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, spre Est, adică Rusia, China, iar 8,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul mai arată că 61,4% dintre români sunt de părere că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, 35,2% – mai degrabă dezavantaje, iar 3,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea respondenţilor (64,2%) au răspuns că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE. 31,9% au indicat că România, ca stat membru, trebuie să respecte regulile UE, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale, iar 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.