Romania La Zi

Romgaz a semnat contractul pentru gazele din Marea Neagră. Ciucă: Primele gaze din perimetrul Neptun Deep vor fi extrase până în 2026

post-img

Documentele oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon, pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep, au fost semnate, astfel că putem să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.

"În sfârşit, în acest moment, urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele", a transmis premierul, potrivit Digi24.

Potrivit premierului, primele gaze din perimetrul Neptun Deep ar urma să fie extrase "nu mai târziu de 2026".

„Vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Împreună, Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană. Practic, prin ceea ce se va realiza, vom asigura dezvoltarea a capacităţilor proprii, astfel încât să putem să ne înscriem şi în ceea ce am asumat prin proiectul de lege offshore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm în felul acesta şi stabilitate şi predictibilitate întregului domeniu energetic din România”, a mai declarat Nicolae Ciucă, marţi, la sediul Guvernului. 

Romgaz a preluat participaţia companiei Exxon aferentă perimetrului Neptun Deep

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat astăzi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

”Tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susţine investiţiile vitale în energie şi valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor şi economiei româneşti. Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiţii vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul României, bazată pe investiţii, o abordare pro-business şi stabilitate, va repoziţiona România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetăţenilor şi economiei şi chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, potrivit premierului Nicolae-Ionel Ciucă.

Romgaz S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 ROMGAZ şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii internaţionale de energie şi petrochimie listate public, creează soluţii care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi răspund nevoilor în continuă evoluţie ale societăţii. Principalele domenii de business ale companiei - Upstream, Product Solutions şi Low Carbon Solutions - oferă produse necesare traiului modern, inclusiv energie, produse chimice, lubrifianţi şi tehnologii cu emisii scăzute. ExxonMobil deţine cel mai important portofoliu de resurse din industrie şi este una dintre cele mai mari companii integrate de combustibili, lubrifianţi şi petrochimice din lume.