Romania La Zi

România intensifică măsuri de control la graniţă cu Republica Moldova pentru a preveni pesta porcină

post-img

Guvernul României va intensifica controalele la frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina din cauza pericolului pestei porcine africane. Astfel, statul român a adoptat o serie de măsuri pentru prevenirea şi detectarea imediată a pestei porcine africane.

  • În acest sens statul roman permite  vânarea organizată a animalelor sălbatice pe adâncimea de 500 metri de la fâşia de protecţie a frontierei de stat numai ziua, cu avizul prealabil al şefului sectorului de poliţie de frontieră.
     
  • În situaţii de excepţie, motivate de menţinerea biodiversităţii faunei sălbatice şi de păstrare a echilibrului ecologic, administratorul la propunerea autoritaţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aprobă prin ordin restrângerea sau extinderea perioadei de vânătoare la unele specii de interes cinegetic.
     
  • Din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană, pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existenţei focarului, se extinde perioada de vânare pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, pentru specia mistreţ. Această prevedere completează în mod corespunzător paleta de măsuri necesare limitării extinderii epizootiilor.
 
Măsurile au fost anunţate printr-un comunicat al Guvernului de la Bucuresti.
Menţionăm că la începutul anului 2017 , Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova a avizat despre faptul că focarele de pestă porcină din nordul Moldovei sunt libere de virus, informând Organizaţia Mondială pentru Sănătatea animală.