Romania La Zi

„România în fiecare zi”. Pe 22 februarie 1810 s-a născut poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu

Grigore Alexandrescu, născut pe. 22 februarie , la Târgovişte, a fost un poet şi fabulist român. Rămâne orfan şi sărac, dar de mic dovedeşte o inteligenţă deosebită şi o memorie extraordinară.

 Învaţă greaca şi franceza. 

A devenit elev la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, fiind coleg cu Ion Ghica. Face cunoştinţă cu Ion Heliade Rădulescu. Îi uimeşte pe toţi prin talentul său poetic. Un timp va locui acasă la Heliade, care-i va publica prima poezie, Miezul nopţii, în Curierul Românesc, urmată de elegia Adio. La Târgovişte.

O vreme a fost ofiţer, dar a demisionat (1837). Din pricina unor scrieri (Anul 1840 şi Lebăda şi puii corbului) este întemniţat. A ocupat funcţii mărunte. În 1848 e redactor al ziarului Poporul suveran. În ultimii 25 de ani de viaţă a fost marcat de alienare mintală.

A murit sărac la Bucureşti în anul 1885. Vasile Alecsandri, într-o scrisoare trimisă din Paris lui Alexandru Papadopol-Calimah, deplângea nepăsarea faţă de cel mai de seamă fabulist român: „Moartea bietului Alexandrescu nu m-a mîhnit atît de mult (căci el era mort de mai mulţi ani), cît m-a mîhnit nepăsarea generaţiei actuale în privirea lui şi uitarea în care căzuse renumele lui, odinioară strălucit.”