Romania La Zi

„România în fiecare zi”. A murit Nicolae Carandino, coordonatorul celui mai important ziar al opoziţiei anticomuniste

Nicolae Haralambie Carandino, născut pe 19 iulie 1905, la Brăila şi decedat pe16 februarie 1996, a fost un ziarist, cronicar plastic şi dramatic, traducător şi memorialist român. A doua zi după 23 august 1944, N. Carandino a primit din partea lui Iuliu Maniu ”ordinul” de a edita noua ediţie a ziarului ”Dreptatea” (care a fost interzis în timpul administraţiei mareşalului Antonescu). Sub coordonarea lui N. Carandino, ”Dreptatea” a fost cel mai important ziar al opoziţiei democratice anticomuniste, fiind însă interzis de două ori de către noile autorităţi, aflate în subordonarea sovieticilor.

Nicolae Carandino a fost internat în Lagărul de la Târgu-Jiu în (1942). Arestat în 1947, ca urmare a ”înscenării de la Tămădău”, anchetat, judecat în cadrul procesului fruntaşilor Partidului Naţional-Ţărănesc. Condamnat în acelaşi an la 6 ani temniţă grea, 2 ani de degradare civică, confiscarea averii şi 1.000 de lei cheltuieli de judecată. În închisoarea de la Sighet, N. Carandino l-a îngrijit pe Iuliu Maniu în ultimele luni de viaţă, fiind martor la agonia şi moartea sa; marele politician i-a împărtăşit ”testamentul politic” şi ”testamentul religios”, publicate în cartea sa de memorii, Nopţi albe şi zile negre. Memorii din închisorile şi lagărele comuniste.

A fost deţinut în realitate 9 ani în închisorile din Galaţi, Sighet şi Bucureşti. Domiciliu forţat, până în 1962, în Bărăgan, la Bumbăcari şi Rubla.

După o tăcere de aproape 19 ani, revine în presă cu numeroase cronici teatrale, plastice şi traduceri.

Memoriile sale de după 1944 au circulat ca samizdat în mediile literare din ţară, fiind publicate pentru prima dată în volum la editura „Dreptatea“ din New York, sub titlul „Zile de istorie“ (1986). După cum a explicat Paul Lăzărescu, prietenul lui Carandino şi deţinătorul manuscrisului originar, ”Zile de istorie” nu era titlul dat de autor, care a intitulat lucrarea Nopţi albe şi zile negre. Memorii din închisorile şi lagărele comuniste (vezi ediţia îngrijită de Paul Lăzărescu şi publicată în 2017 de către Fundaţia Academia Civică).