Romania La Zi

Eurostat: România, printre ţările UE cel mai puţin dependente de importurile de energie

post-img

Pentru consumul propriu, UE are nevoie şi de energie care este importată din ţări terţe. În 2019, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv petrolul brut, care este componenta principală), cu aproape două treimi din importurile de energie în UE, urmat de gaz (27%) şi de combustibili fosili solizi (6%), relatează CaleaEuropeană.ro.

Potrivit Eurostat, UE a importat 57,5% din energia pe care a consumat-o în anul 2020, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din necesarul de energie al UE a fost acoperit prin importuri nete. Această rată variază de la peste 90% în Malta, Luxemburg şi Cipru la 5% în Estonia. România este una din ţările membre cel mai puţin dependente de importurile de energie, notează sursa citată.


© Eurostat

Rusia este principalul furnizor al UE de petrol brut, gaze naturale şi combustibili fosili solizi, mai arată Eurostat. 

Stabilitatea aprovizionării cu energie a UE poate fi ameninţată dacă o proporţie mare de importuri este concentrată între un număr relativ mic de parteneri externi. În 2019, aproape două treimi din importurile de ţiţei au provenit din Rusia (27%), Irak (9%), Nigeria şi Arabia Saudită (ambele 8%) şi Kazahstan şi Norvegia (ambele 7 %).

O analiză similară arată că aproape trei sferturi din importurile de gaze naturale ale UE au provenit din Rusia (41 %), Norvegia (16%), Algeria (8%) şi Qatar (5%), în timp ce peste trei sferturi din importurile de combustibili solizi (în principal cărbune) au provenit din Rusia (47%), Statele Unite (18%) şi Australia (14%).